Translate

2011. március 4., péntek

Polgárháború Heves megyében? - "Rasszistákká tettetek bennünket….

Egy gyöngyöspatai férfi öngyilkossága miatt többezres demonstrációt szervez vasárnapra a Heves megyei községbe az Új Magyar Gárdával felvonuló Jobbik, amelyen a pártelnök is beszédet mond. A haláleset a helyiek szerint a cigányok folyamatos zaklatásaival függ össze. A romák visszautasítják a vádakat. STOP-körkép.

... Az előzmény, hogy egy patai lakos, nevezett Józsi bácsi, a közelmúltban önkezével vetett véget az életének, mert a helyi nem roma lakosok állítása szerint nem volt képes elviselni, hogy cigány legyen az összes szomszédja. Mint a BarikádTV február végi filmjében látható, a főutcán megszólaltatott asszonyok könnyeikkel küszködve mesélik, hogy Józsi bácsit a halála napján is kővel dobálták és megköpdösték a cigányok. Állítólag a férfi azt hangoztatta, hogy elpusztítja magát.

Józsi bácsi önakasztása arra ösztönözte a félelmeiknek hangot adó nem cigány lakosokat, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda segítségét kérjék. "Rasszistákká tettek bennünket a viselkedésükkel" - fakadt ki egy asszony a körülötte állók egyetértésétől övezve, a cigányokra utalva. Tábi László polgármester filmbeli véleménye szerint a faluban mindennaposak a bűncselekmények, amelyeket "a rendőrség nem tud földolgozni látszatosabb eredménnyel." Mint mondta: "teljes joggal egyetértek az ott lakókkal".

A STOP kérdésére viszont már azt nyilatkozta Tábi, hogy nem volt előzménye a Jobbik vasárnapi demonstrációjának, vagyis nem kísérték etnikai konfliktusok a helyiek mindennapjait. A maga részéről az öngyilkosság és a romák zaklatásai közti "összefonódástól elhatárolódik", és reméli, hogy a rendőrök kellő módon biztosítják a hétvégi rendezvény békés lebonyolítását, ami "nem jó reklám a községnek".

Hogy vannak konfliktusok a településen, az látható a már idézett filmből is. A tévéseknek panaszkodó asszonyok mellett elhaladó roma fiatalok előbb az operatőrnek szóltak be ("Ne kamerázzá', te!"), majd a nőknek ("Estére húsz betörés lesz!"). Juhász Oszkár helyi jobbikos elnök szerint ezeknél gyávább embert nem hordott hátán a föld, és miattuk "Heves megye a polgárháború szélén áll". Az egyik asszony még hozzátette: "ezeket soha nem fogják beintegrálni".

Valószínűleg hasonló véleményen van a Jobbik vezetése is. A párt országgyűlési képviselője és szóvivője, Dúró Dóra a STOP-nak elmondta, a tragikus öngyilkosság is jelzi számukra, hogy Gyöngyöspatán már tarthatatlan a "cigánybűnözés" miatti helyzet. Az említett riportfilmre is hivatkozva állította, a helyiek hívták pártját és a gárdát a rendcsinálásra. Mint mondta, nem a betiltott Magyar Gárda, hanem a betiltatlan Új Magyar Gárda kíséri el a rendezvényre a fölszólaló Vona Gábor pártelnököt és Sneider Tamás alelnököt. ...

Farkas János, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke visszautasítja, hogy a teljes cigány lakosságot bűnözőnek láttatják, a készülő demonstrációt közösség elleni izgatásnak minősítette. Nem tagadta a romák és nem romák közti konfliktusok tényét, de mint mondta, "a kiindulópontból kell kiindulni", ami szerinte a január végi árvízkárosultaknak nyújtott segítséggel függ össze, vagyis hogy cigányokat akartak nem cigányok közé költöztetni. Állítása szerint azóta mérgesedett el a viszony a két etnikum között. ...

Nincsenek megjegyzések: