Translate

2011. március 27., vasárnap

Kósa: visszaállhat az AB jogköre

Kósa Lajos szerint helyreállhat az Alkotmánybíróság jogköre abban az esetben, ha az államadósság mértéke nem haladja meg az ország GDP-jének 50 százalékát.
FN.hu-lapszemle 2011. március 28.
Most válság, gazdasági kényszerhelyzet van. Az alkotmányban azt mondanánk, hogy az Alkotmánybíróság ilyen mértékű korlátozását, mint a mostani csak rendkívüli gazdasági vészhelyzetben lehetne bevezetni. Az alkotmánytervezet szerint ha az adósság több lenne, mit az ország bruttó hazai össztermékének fele, akkor korlátozva lenne a szervezet jogköre - mondta Kósa Lajos az M1 Ma reggel című műsorában.

Az ügyvezető alelnök szerint a Fidesz-elnökség hajnali egy óráig tárgyalta a készülő alkotmányhoz kapcsolódó módosítóindítványokat. Sok szó esett a környezetvédelmi, a jövőt érintő elvekről - mondta Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke hozzátette: nem egy-egy konkrét tárgyat, hanem elveket próbáltunk megvitatni az ülésen.

Példaként említette a jövőről szóló elvek között azt a kérdést, miszerint kerüljön-e be az alkotmányba az, hogy aki rongálja a környezetet, annak kell azt megfizetnie. Kósa szerint a javaslat bekerülhet, ha azt az egész frakció támogatja.

Varga Mihály azon javaslatával kapcsolatban, hogy az euró bevezetését a parlamenti kétharmadhoz kötnék, Kósa Lajos elmondta: az a kitétel, miszerint az euró bevezetését előzze meg népszavazás, még szigorúbb feltétel, mert gyakran nincs esély arra, hogy a népszavazás érvényes legyen. Ehhez képest könnyebbséget jelent a parlament kétharmadának hozzájárulása.

Nincsenek megjegyzések: