Translate

2011. március 21., hétfő

A Fidesz szétesése után lehet demokratikus alkotmányunk?

Kis János filozófus, a rendszerváltás egyik meghatározó politikusa úgy látja: egy majdan létrejövő új baloldal, és új jobboldal hozhat létre közösen egy új, demokratikus alkotmányt.
FN.hu, MTI
Csak akkor demokratikus egy alkotmány, ha közösen elfogadott elvei mindenkinek lehetővé teszik, hogy azonosuljon vele - fejtette ki Kis János filozófus Budapesten hétfőn.
A demokratikus ellenzék és a rendszerváltás meghatározó alakja, egykori szabad demokrata politikus az Eötvös Károly Intézet alkotmányozásról rendezett konferenciáján kiemelte: az elmúlt két évtized legfontosabb tanulsága, hogy a demokrácia döntő, és meglehetősen kényes kérdése az egyetértés kialakítása az alapvető elvekről.
Azt mondta, a mai alkotmányozó hatalom "rárontott" az 1989-es alkotmányra, a most készülő alaptörvény megsérti ezeket az alapvető elveket, de ez talán elég sokakat késztet majd arra mindkét oldalon, hogy elgondolkozzanak, mennyiben felelősek a harmadik köztársaság kudarcáért. És ha majd létrejön az új baloldal és - a Fidesz előbb-utóbb, de egyszer bizonyosan bekövetkező szétesése után - az új jobboldal, akkor a szemben álló politikai oldalak legfontosabb feladata a demokratikus alkotmány alapelveiben, a pártatlan szabályokban való megegyezés lesz, hogy kialakuljanak végre azon keretek, melyek között a politikusok lefolytathatják demokratikus vitáikat a választók "lelkéért és szavazataiért" - mutatott rá Kis János.

Nincsenek megjegyzések: