Translate

2011. április 19., kedd

Újabb kínos német pofon Magyarországnak

Hírszerző összeállítás
Nyilatkozatban tette helyre Martonyi János külügyminisztert német kollégája. Werner Hoyer külügyi államminiszter szerint nem igaz, hogy Martonyi János "eloszlatta az aggodalmakat" a médiatörvénnyel kapcsolatban. Szijjártó Péter megdöbbent a német nyilatkozaton, a magyar kormány hasonló vesszőfutásra számíthat, mint év elején.

Ismét kínos magyarázkodásra kényszerülhet a magyar diplomácia, a Fidesz-KDNP szavazataival elfogadott alaptörvény miatt ugyanis hasonló nemzetközi vesszőfutásra lehet számítani, mint amit év elején már átélt a magyar kormány a médiatörvény elfogadása után.

Bár sejthető volt, hogy az ellenzéki bojkott mellett megalkotott és elfogadott alkotmány sorsa hasonlóan alakul, mint a médiatörvényé - többek között a Hírszerző is megírta, hogy külföldi diplomaták szerint nemzetközi kritikák özönét indíthatja el a kormány -, a magyar diplomáciát láthatóan felkészületlenül fogadta, ami történt.
Martonyit helyre tették

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Werner Hoyer német külügyi államminiszter nyilatkozatban volt kénytelen helyre tenni Martonyi János szavait. A német külügyminiszter honlapján megjelent szövegben a többi között az áll, hogy a "médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami - a végrehajtott módosítások ellenére - csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal - és annak létrejöttével - erősödtek, és nem gyengültek".

Szijjártó kirohan

Reagált viszont Hoyer szavaira Orbán Viktor szóvivője. "Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért" - mondta Szijjártó Péter, aki szerint egy ilyen "beavatkozási kísérlet" ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival.

A Financial Times szerint egyébként a magyar parlament olyan új alkotmányról szavazott, amelyet ellenzői szerint csekély konzultáció után "hajtanak át", és amely gyengíthet kulcsfontosságú demokratikus ellenőrző rendszereket és ellensúlyokat. Ellenzéki politikusok és civil társadalmi csoportok arra is figyelmeztetnek, hogy a dokumentum a kormányzó Fidesz "populista-nacionalista és nyíltan keresztény szemléletmódját testesíti meg", emellett a jövendő kormányok stabilitásának gyengítését is szolgálhatja - áll a cikkben.

A Deutsche Welle rádiónak Ulrike Lunacek, az Európai Parlament zöld párti képviselője nyilatkozott. Az osztrák politikusnő rámutatott: a Fidesz egyedül készítette el az alaptörvény szövegét, anélkül, hogy a folyamatban az ellenzéki pártok is részt vettek volna. Mint mondta, ha egy kormánynak kétharmados többsége van, akkor az felelősséget is ró rá. "Be kell vonni az alkotmányozási folyamatba más csoportokat, a civil társadalmat és a többi pártot is, és nem csak annyit mondani, hogy beletesszük a saját dolgainkat" - fogalmazott a német adónak adott nyilatkozatban Lunacek.

A Deutsche Welle a magyar alkotmány hétfői elfogadásával kapcsolatban kiemelte: az osztrák politikusnőhöz hasonló kritikusok úgy vélekednek, hogy az alaptörvénnyel "a kormány megpróbálja bebetonozni a hatalmát a ciklus lejárta utánra is". Ugyanezt írta egyébként még vasárnap az alaptörvény elfogadása kapcsán a Financial Times is.

Jönnek a kritikák az osztrák médiából is. Az új magyar alkotmány látszólag hosszú évekre bebetonozza Orbán Viktor birodalmát, olyan paragrafusokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a Fidesz minden későbbi kormányt cselekvőképtelenné tegyen. Saját pártjában Orbán Viktor nem tűr ellentmondást, az ellenzék pedig gyenge - írta Kathrin Lauer, a Der Standard budapesti tudósítója. Kérdéses, hogy mennyire tud még nyilvános ellenállás kibontakozni Magyarországon, ha júliusban a médiatörvény is életbe lép - vélekedett, a törvényt "korlátozónak" nevezve. A törvény hatálybalépése egybeesik a magyar európai uniós elnökségi félév végével, amikor a világ esetleg kevésbé figyelmesen szemléli Magyarországot - tette hozzá.
Birodalmak is összeomlanak egyszer

"Mindazonáltal sokkal hatalmasabb birodalmakat is láttunk már saját nagyságuk és hatalmuk miatt összeomlani." A jobboldali radikálisokkal szembeni fellépésben máris gyengének mutatkozott Orbán - írta. "Egyszer a Fideszen belül is ellenállásnak kell támadnia Orbán arroganciájával szemben. Lesznek hoppon maradottak vagy egyszerűen csak józanok, akik mégis meg akarják majd kockáztatni a demokráciát" - állt a Der Standard kommentárjában.

Nincsenek megjegyzések: