Translate

2011. április 18., hétfő

Sólyom: megdöbbentő Lázár nyilatkozata

Éles hangú közleményben utasította vissza Sólyom László volt köztársasági elnök a Lázár János által megfogalmazott vádakat, melyek szerint megdöbbentő, hogy Sólyom nem hazánkban, hanem külföldön ismertette először álláspontját az alkotmányról.
FN.hu

"Sólyom László volt köztársasági elnök az új alkotmánnyal kapcsolatban először 2010. októberében közölte álláspontját a HVG oldalain, majd előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szervezett konferenciákon 2010. novemberében, az MTA Politikatudományi Intézet konferenciáján 2010. decemberében, a Közép-Európai Egyetemen 2011. januárjában, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa konferenciáján 2011. februárjában" - áll a Sólyom László titkársága által kiadott közleményben.

Sólyom elnök úr még párhuzamos interjút is adott a Heti Válasz részére Salamon László képviselő úrral is ugyanezen témában. Mindezeken felül közleményt adtunk ki a kormány meghívására hazánkba látogató külföldi szakértői delegációkkal folytatott megbeszéléseket követően is 2011. áprilisában - emlékeztetnek a közleményben.

A fentiek alapján különös és megdöbbentő, hogy Lázár János úr, a Fidesz frakcióvezetője mindezekről nem értesült, és Sólyom elnök úrnak rója föl, hogy álláspontját ő csak 2011. áprilisában ismerte meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung részére adott interjúból - zárul a volt köztársasági elnök közleménye.

Lázár János a Sólyom László volt köztársasági elnök alkotmányozással kapcsolatos kritikájára reagálva sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a volt államfő kritikáját". (A Frankfurter Allgemeine Zeitung múlt pénteki számában közölt interjút Sólyom Lászlóval az alkotmányról.)

Nincsenek megjegyzések: