Translate

2012. június 21., csütörtök

Válság Kuvaitban: feloszlatták a parlamentet

MTI

Törvénytelennek nyilvánította a kuvaiti parlamentet az ország alkotmánybírósága és visszahelyezte helyükre az előző parlament képviselőit.

Törvénytelennek nyilvánította a kuvaiti parlamentet szerdán az ország alkotmánybírósága és visszahelyezte helyükre az előző parlament képviselőit, újabb belpolitikai válságot teremtve ezzel az olajban gazdag, de politikailag instabil Öböl menti államban.

"Az alkotmánybíróság elrendelte az előző parlament visszaállítását, mivel alkotmányellenesnek minősítette az emírnek azt a határozatát, amellyel kiírta a 2012-es választásokat" - jelentette be szerdán a Kuna hivatalos hírügynökség. Az alkotmánybíróság minden, a február 2-i választáson szerzett mandátumot érvénytelennek nyilvánított, s kijelentette, hogy az előző parlament úgy folytathatja a munkáját, mintha nem oszlott volna fel. Az ellenzék egyik képviselője, Muszallam al-Barrak az "alkotmány arculcsapásának" minősítette a döntést, s arra szólította fel az ellenzéket, hogy képviseljenek egységes álláspontot a bíróság ítéletével szemben.

A visszaállított parlament legalább 16 ellenzéki képviselője máris lemondott a mandátumáról, hogy ezzel tiltakozzon az alkotmánybíróság döntése ellen. A visszalépő képviselők azzal indokolták döntésüket, hogy ők nem fognak egy olyan parlamentben ülni, amelyet a lakosság elutasított. A régi (most visszaállított) parlament 13 kormánypárti tagját tavaly év végén a főügyész egy 350 millió dolláros vesztegetési ügyben hallgatta ki. A kormány egyelőre nem reagált a bíróság döntésére, de rövidesen rendkívüli ülésen fogja megvitatni a határozat következményeit.

Szabah el-Ahmad el-Dzsábir emír 2011 decemberében, hat éven belül már negyedszer oszlatta fel a parlamentet, miután példa nélküli tüntetések voltak az inkompetensnek és korruptnak tartott kormány ellen. Az emír két nappal ezelőtt a jelenlegi parlament munkáját is felfüggesztette egy hónapra.

Nincsenek megjegyzések: