Translate

2012. június 21., csütörtök

A német alkotmánybíróságra vár az ESM

Privátbankár

A német alkotmánybíróság időt kért arra, hogy megvizsgálja az európai mentőmechanizmus, az ESM működését. Ezzel tovább tolódhat az eszköz működésének kezdete. Az ESM nem működhet anélkül, hogy a német parlament ne adná rá áldását, őket viszont az alkotmányossági szabályok kötik.

Időt kért a német alkotmánybíróság, hogy megvizsgálhassa az eurózóna állandó mentőmechanizmusát - értesült a Reuters. Korábbi várakozások szerint a német parlament a jövő héten fogadta volna el az ESM működését, ami így az eredetileg tervezett július 1.-i indulás helyett később kezdheti meg a működését.

Az Angela Merkel vezette kormány és a jobbközép ellenzék ma egyezett meg a gazdaságösztönző intézkedésekről, amelyeket jövő pénteken el kell fogadnia a parlamentnek, ahogy az ESM-et is. Az ESM nem kezdheti meg a működését amíg az euróövezet legnagyobb gazdaságának, a németnek a parlamentje nem adja rá az áldását. Az alkotmánybíróság szóvivője azonban azt mondta: az ESM szerkezete annyira komplex, hogy több idő kell a vizsgálatához.

Nincsenek megjegyzések: