Translate

2012. június 14., csütörtök

Egyiptomban fel kell oszlatni a parlamentet

Az egyiptomi alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint fel kell oszlatni a parlament alsóházát, mert az alkotmányba ütközik az a törvény, amelynek alapján a választást megrendezték.

Az egyiptomi alkotmánybíróság két döntést is hozott a választásokkal kapcsolatban csütörtökön. Az egyik értelmében a pártoknak nem lett volna szabad saját jelölteket indítani az eredetileg függetleneknek fenntartott helyekért a tavaly novemberben megkezdett, és több szakaszban lebonyolított alsóházi választásokon.

Ezekre a helyekre pótválasztást kell kiírni, vagy - az alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint - az iszlamista irányzatok uralta egész parlamentet fel kell oszlatni, és újra kell választani.

A másik határozat alapján versenyben maradhat az elnökválasztáson Hoszni Mubarak utolsó kormányfője, vagyis szombat-vasárnap államfővé választhatják Ahmad Safikot, akit egy korábbi, most érvénytelennek nyilvánított törvény - a tavaly megdöntött Mubarak-rezsim más vezető személyiségeivel együtt - bizonyos ideig kizárt volna a politikai életből.

Az egyik elnökjelölt szerint hatalomátvétel zajlik

Politikai hatalomátvétel zajlik Egyiptomban - jelentette ki az elnökválasztás egyik jelöltje.

Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikus szerint összességében ezt jelenti a parlamentet feloszlató csütörtöki alkotmánybírósági döntés, a hadsereg elnökjelöltjének versenyben tartása, és az, hogy szerdán ismét engedélyt adtak a katonai rendőrségnek és titkosszolgálatnak, hogy civileket vegyen őrizetbe.

Ez egy teljes puccs, de hiú reményekkel áltatja magát, aki azt gondolja, hogy a fiatalok milliói ezt hagyni fogják - mondta a politikus a brit hírügynökségnek.

MTI

Nincsenek megjegyzések: