Translate

2012. június 30., szombat

Megköszönték az elküldött bírák "áldozatát"

Igazságügyi alkalmazottként, a Kúrián működő tanácsok mellett gyakorlati, illetve elvi szakértői munkát végeznek majd azok a kényszernyugdíjazott bírák, akiktől a legfelsőbb bírói szervnél vettek búcsút a napokban - mondta lapunknak Darák Péter.

A Kúria elnöke tegnap az általa irányított szervezet fél évét értékelő sajtóeseményen számolt be arról, hogy búcsút vettek a nyugdíjkorhatár leszállítása miatt ma távozó 20 bírájuktól, ám közülük 15-en továbbra is a Kúrián fognak dolgozni, noha bírói jogviszonyuk az idén hatályba lépett törvények miatt megszakad.

Darák úgy fogalmazott: "megköszöntem azt a komoly áldozatot, amelyet a Kúria érdekében hoztak". A főbíró egyébként - forrásaink szerint - a saját szervezetében érintetté vált bíráknak méltányos, tekintély-csorbulással nem járó helyet ajánlott fel a Kúrián. Nem úgy, mint más bíróságokon, hiszen - megírtuk - országszerte megalázó helyzetbe kerültek a nyugdíj-kötelezettséggel érintettek, miután sok helyen csak bírósági titkárként folytathatják a munkát, magyarán korábbi beosztottjaik beosztottjaivá válnak. Ennél egy fokkal jobb lehetőségként említették az érintettek a mediátori posztokat, ám azt is kiemelték: nyilvánvaló, hogy a hirtelen nyugdíjazásukkal járó súlyos anyagi gondjaik kényszerítik őket arra, hogy egyáltalán maradjanak a megalázó posztokon.

Az idén érintett bírák első csoportjának holnap szűnik meg bírói jogviszonya, valószínűleg visszafordíthatatlanul. Helyüket ugyanis betöltik. Noha az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) már múlt decemberben pályázatokat írt ki több mint 120 megüresedő bírói posztra, és a vezetői kinevezéseket is megkezdte, a Kúrián épp jövő hétfőn dől majd el a legmagasabban kvalifikált bírák utánpótlása. Darák arról is beszámolt: a megüresedő helyekre már korábban kiírták a pályázatokat, a 19 meghirdetett státusra 50-en jelentkeztek. Hétfőn a Kúria teljes ülése értékeli az elnökhelyettesi posztra kiírt pályázat két jelöltjét, ezt követően pedig Darák eldönti, melyik pályázót terjeszti fel kinevezésre az államfőnek.

A Kúria elnökhelyettesi posztjáról egyébként az új bírósági törvényekkel, nem pedig a nyugdíjkényszerrel távolították el Erményi Lajost, - Baka András főbíróhoz hasonlóan - mandátuma lejárta előtt. Most - a Magyar Nemzet információi szerint - szakmai körök a korábbi főbírót, Darák egykori pártfogóját, Lomnici Zoltánt látják esélyesnek a posztra. Forrásaink azonban arról számoltak be, hogy ő épp a pozíció legitimitásának megkérdőjelezhetősége (a mandátum megszakítása) miatt nem pályázik, így - noha az eljárás titkos - várhatóan az a Kónya István lesz a befutó, aki eddig a Kúria büntető kollégiumának vezetője volt. A Kúrián több más vezetőt viszont ténylegesen érint a nyugdíj-kötelezettség, így például távozni kényszerül a közigazgatási kollégium vezetője, Kozma György, akit várhatóan egy beosztott bíróval, tehát még csak nem is valamely tanácselnökkel igyekeznek majd pótolni.
Darák egyébként kiemelte: a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos nyitott kérdések "óvatosságra intik", épp ezért a legfontosabb szempontnak most azt tekinti, hogy biztosítsák a Kúria működőképességét. Az óvatosság oka vélhetően az, hogy a bírók szolgálati jogviszonyának megrövidítése az Európai Bizottságnál is kiverte a biztosítékot, hiszen az idevágó törvényekkel a kormánytöbbség beavatkozott a független igazságszolgáltatás munkájába, és megsértette a bírók elmozdíthatatlanságának elvét. Épp ezért jelenleg kötelezettségszegési eljárás folyik hazánk ellen, amelynek harmadik szakaszában már a luxemburgi Európai Unió Bírósága vizsgálja a jogszabályokat. Az érintettek többsége egyébként a strasbourgi emberi jogi bíróságra vitte az ügyet, úgyhogy a magyar állam több irányból számíthat az elmarasztalásra.

Fókuszban a jogegység

A bírósági rendszer idén januárban alakult át, a Kúria elnöke pedig az utóbbi hat hónap tapasztalatai alapján kedvező változásnak nevezte, hogy ő csak szakmai vezetője az igazságszolgáltatásnak. Darák Péter alapvető feladataként a jogegység biztosítását jelölte meg, és közölte: a következő időkben megvizsgálják a rokkantnyugdíjazási, a banki szerződési feltételekkel, a költségvetési állami támogatások jogorvoslataival kapcsolatos kérdéseket, valamint az idegenrendészeti és menekültügyekre vonatkozó bírósági döntéseket.

Biró Marianna / Népszava

Nincsenek megjegyzések: