Translate

2012. június 19., kedd

A Bundestag az úr - Az Alkotmánybíróság rövid pórázra fogja Merkelt

A német Szövetségi Alkotmánybíróság helyt adott a Zöld Párt panaszának és kimondta, hogy a kormány nem tájékoztatta megfelelően a parlamentet az adósságválság kezelésével kapcsolatos terveiről.
Mik ezek?

A Zöld Párt azzal indított eljárást a német kormány ellen, hogy részleteket követelt a július 1-től felálló állandó EU-mentőmechanizmus, az ESM működésével kapcsolatban. Az Alkotmánybíróság most helyt adott a panasznak és bár a döntés nem lesz hatással az ESM sorsára, a kormánynak a jövőben "megfelelő időben kellő befolyást kell engednie" a parlamentnek a döntéshozatal során.

Miközben a Merkel vezette német kormány igyekszik az adósságválság leküzdését uniós szinten irányítani, a német pártok nagyobb ellenőrizhetőséget és beleszólást követelnek – sikerrel. És bár az Alkotmánybíróság fontolóra vette az érvet, miszerint a nemzeti parlament erőteljesebb bevonása lassítja a folyamatot, Andreas Vosskuhle főbíró az AP tudósítása szerint úgy érvelt: a demokráciának ára van, de a megkurtítása túl magas ár lenne.

A német Alkotmánybíróság korábban már megerősítette a parlament szerepét az EFSF kapcsán, amikor kimondta, hogy a képviselőknek jóvá kell hagyniuk minden, az ideiglenes mentőalappal kapcsolatos döntést. A bíróság egyúttal megkurtította a korábban a döntéshozatalra jogosult parlamenti bizottság jogkörét, amely most már csak bizonyos kötvényvásárlásokról dönthet. A német kormány egyébként tavaly novemberben azzal próbálta meggyőzni a testületet, hogy az ESM nem is uniós téma, ezt az érvelést azonban nem fogadták el, és vélhetően az Alkotmánybíróság az eurókötvényekre vonatkozó EU-kezdeményezést is elutasítja majd.

Szerző: AP - Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések: