Translate

2010. december 21., kedd

Tölgyessy Péter: "Afelé sodródunk, hogy még több rendszerváltás legyen"

Élesen bírálta az új alkotmány koncepcióját Tölgyessy Péter politológus egy konferencián. Az elemző szerint az, hogy a tervezetben lényegében minden harmadik mondat felhatalmazást ad a részletező törvények megalkotására, nem tekinthető alkotmányosnak.

"Zárójelbe kerül Magyarországon az alkotmányosság" - ezt abból vezette le Tölgyessy Péter politológus, hogy az Alkotmánybíróságról egy - szavai szerint - semmitmondó mondat szerepel az új alkotmány koncepciójában.

Szerinte a logika alapján elképzelhető, hogy a 2/3-os törvényeket sem vizsgálhatná a jövőben a testület, nemcsak a gazdasági törvényeket. Tölgyessy Péter szerint az új alkotmány úgynevezett mag alkotmány lenne, amelyben - ahogy ő mondta - az elvek szintjén minden szép és jó benne van. Ugyanakkor ennek ellentmondó törvények születhetnek.

"Minden harmadik mondata ennek az alkotmánykoncepciónak egy felhatalmazás egy részletező törvényre, amit én attól félek, az alkotmánybíróság nem is vizsgálhat majd, nagyon benne van ebben a logikában. És hogy mit jelent ez a részletező törvény, azt sajnos volt szerencsém látni,a konkrét törvényekben, amit eddig benyújtott ez a kormánytöbbség. Alapvetően azt csinálta, hogy lényegében ellenkezőjére fordította. Ott van a nyugdíjpénztárak államosítása. Azzal kezdődik, hogy a szabadságot teremti meg ez a pénztár, már elnézést ,erre nem is tudok mit mondani. Ott van a sajtótörvény, ami azzal kezdődik, hogy ez a sajtószabadságot fogja megteremteni, miközben olyan szankció-rendszereket vezet be a sajtóban, ami nyugati típusú országban egyszerűen nincsenek is" - mondta az elemző.

Tölcsessy Péter szerint a felhatalamazásgyűjtémény nem tekinthető alkotmányosnak. Többször visszatért arra, hogy túl rövid az alkotmány koncepciója - ráadásul a szimbólumokat hosszan részletezi, a garanciákról pedig 1-1 mondat szerepel benne.

Az új alkotmány totálisan megosztja a magyar politikai közösséget, és az ellenzék illetve a baloldal megerősödésével soha nem látott mértékben törhet elő a gyűlölet - véli Tölgyessy Péter. Az ellenzék ugyanis mondhatja azt, hogy ez nem az ő alkotmánya. Az új alkotmányt előkészítő bizottságban már egyik ellenzéki párt sem vesz részt.

"Efelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak. Csináltok magatoknak negyedik köztársaságot, ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk, és ezzel állunk elő. Hogy ez, ami van, a 9 éves megbízásotokkal, ilyen alkotmánybírósággal nem kell nekünk, és egy új rendszerváltás kell. A félelmem az, és a magyar történelem legnagyobb tragédiája az, hogy a 20. században ennyi rendszerváltás volt, és most afelé sodródunk, hogy még több legyen, és a politikai követeléseknek ez váljék a tárgyává" - mondta.

Tölgyessy Péter szerint ha nem lesz gazdasági eredményesség és a hatalom beavatkozik az emberek privát szférájába, igen hamar nagyon-nagy trendforduló lehet a magyar politikai véleményekben.
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-401297

Nincsenek megjegyzések: