Translate

2010. december 4., szombat

Átalakul az Alkotmánybíróság?

A Salamon László (KDNP) vezette alkotmány-előkészítő bizottság a jövő héten benyújthatja az Országgyűlésnek alkotmánykoncepcióját. Két hónapig tart majd a vita, így az új alkotmány elfogadásának időpontja április végén lehet. A parlament elé kerülő koncepció, bár foglalkozik az Alkotmánybírósággal, mégsem dönti el a testület jövőjéről szóló vitát. Annyi biztos, hogy az alkotmánybíráskodás megmarad az új alaptörvény szerint.

Április 25. lehet az ország új alkotmányának elfogadási időpontja – tudta meg a Magyar Hírlap. A Salamon László (KDNP) vezette alkotmány-előkészítő bizottság a jövő héten be is nyújthatja az Országgyűlésnek alkotmánykoncepcióját. Az MSZP, az LMP és a Jobbik nélkül működő testület ezen a héten véglegesíti a szöveget, a jövő héten pedig nyilvánosságra is hozza. Az Országgyűlés ezt minden bizonnyal csak februárban, a tavaszi ülésszak kezdetén kezdi tárgyalni.

Két hónapig tart majd a vita, így április végén lehet új alaptörvénye az országnak – közölték kormánypárti forrásaink. Megtudtuk azt is, hogy a parlament elé kerülő koncepció, bár foglalkozik az Alkotmánybírósággal, mégsem dönti el a testület jövőjéről szóló vitát. Más kormányzati forrásaink szerint viszont csak annyi biztos, hogy csupán az alkotmánybíráskodás marad meg az új alaptörvény szerint.

Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke, Paczolay Péter szeptemberben juttatta el javaslatait az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak testülete szerepkörével kapcsolatban. Ebben hangsúlyozta a testület függetlenségének biztosítását, és javasolta, hogy az alkotmánybírók parlamenti választását váltsa fel a több alkotmányos szerv általi jelölés és kinevezés.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: