Translate

2010. december 14., kedd

Egyhangú "bólintás" a koncepcióra

...Az igen rövid bizottsági ülésen több fontos kérdésről sem esett szól. Például arról, hogy a javaslatban szerepel, az új alkotmány kiemelt védelemben részesítené a házasságot, így kizárnák az azonos neműek házasságát. Ugyancsak nem beszéltek arról, mi lesz az Alkotmánybíróság (Ab) sorsa a jövőben.

A testület hatáskörét ugyanis a Fidesz-KDNP többség nemrég megnyirbálta, így az Ab költségvetést érintő törvényekről már nem dönthet. Korábban volt arról szó - egyebek közt Lázár János Fidesz-frakcióvezető beszélt erről - hogy az Ab hatáskörét visszaállítják az új alkotmányban, ám a koncepció erről homályosan fogalmaz.

Bár több részletkérdést és az Orbán Viktor által felkért tanácsadó testület javaslatait még mindig nem ismerni, most vélhetően hosszabb hallgatás következik az alkotmányozásban. A koncepcióról - pontosabban az abból készülő határozati javaslatról - februárban tárgyalhat és dönthet a parlament, az új alkotmány egységes szövegét március 15-re készítheti el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. ...
H.B.B. / Népszava

Nincsenek megjegyzések: