Translate

2010. december 8., szerda

Nemzeti konzultáció az új alkotmány szövegéről

2010. December 08. Szerda, 11:49
Az alkotmány állandó változtatása nem szolgálja a jogbiztonságot, ezért egy olyan szöveget kell elfogadni, amely rugalmasan választ tud adni a társadalmi igényekre, de egyben stabil is, és meghatározza a legfontosabb garanciális kérdéseket – mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti frakciójának elnöke.

Minél kisebb a dokumentum, annál jobban védhető, annál több kerül a sarkalatos törvényekbe – magyarázta Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában. De ezeknek a sarkaltos, eddig egyszerűen kétharmadosként emlegetett törvényeknek a körét is csökkenteni kell, hiszen a megváltoztatásukra tett kísérletek eddig gyakran eredményeztek patthelyzetet.

Magyarország az egyetlen a térség volt kommunista országai közül, amelynek politikai elitje nem hozott létre új alkotmányt – szögezte le Szájer József. Ennek közvetlen következménye az, hogy itt az alaptörvény egységes, végleges szövegének hiányát egy intézmény, az Alkotmánybíróság pótolta, vagyis jelenleg egy korlátlan felhatalmazású testület értelmez saját iniciatívája alapján egy parttalan szöveget. Ez csak azért nem semmisíti meg az egész jogrendszert, mert felkészült és felelős jogtudósok végzik. Azzal, hogy a törvényalkotó most elfogad egy végleges szöveget, logikai feladattá szűkíti az Alkotmánybíróság hatáskörét: a testület a továbbiakban azt vizsgálja, hogy az elfogadott törvények, rendeletek, szabályok logikailag ellentétesek-e az alaptörvénnyel.

Szájer József arról is beszélt, hogy nemzeti konzultációt kezdeményeznek az alkotmány szövegéről. Keresik az eszközöket, hogyan lehetne jobban bevonni az állampolgárokat az előkészítésbe, ilyen lehet a népszavazás is. Elmondta, hogy ő maga is indított egy olyan nyílt internetes fórumot, ahol az emberek közölhetik a véleményüket nyolc alapvető közjogi kérdésben.

Nincsenek megjegyzések: