Translate

2010. december 16., csütörtök

Economist: Hatalmi barkácsolásba kezdett a Fidesz

... Bírálói szerint a Fidesz az áprilisban aratott példátlan, kétharmados többségű győzelem óta "hatalmi harácsolásba" kezdett, átvéve az ellenőrzést gyakorlatilag mindegyik független intézmény felett - áll a The Economist írásában.

A lap szerint "pártjelölteket" választottak a befolyásos új médiatanács mind az öt posztjára, a felügyelő testületnek pedig példátlan jogköre lesz arra, hogy nagy pénzbírságokat szabjon ki a nyomtatott, az online és a műsorszóró médiára, olyan "enyhe kihágásokért" is, mint az emberi méltóság megsértése.

"A vádiratnak" azonban ezzel még nincs vége. Az Alkotmánybíróság ítélkezési jogkörét pénzügyi kérdésekben komoly mértékben szűkítették, a kormány válságadókat rótt ki a bankokra, az energiaipari, a távközlési és a kiskereskedelmi cégekre, megriasztva a külföldi befektetőket. Emellett megdézsmálja a magánnyugdíj-pénztárakat, a Költségvetési Tanácsot pedig, amely független felügyeletet gyakorolt a költségvetés felett, felszámolták, jóllehet lesz utódja – áll az Economist cikkében.

Azoknak az ellenzéki politikusoknak és civil társadalmi aktivistáknak, akik azt remélték, hogy a közelgő magyar EU-elnökség miatt majd nyomás nehezedik a Fideszre, csalódniuk kellett. Brüsszelben a zökkenőmentes lebonyolítás jelenti a prioritást a következő hat hónapban, nem pedig az ütésváltások a sajtószabadság ügyében.

Mostanáig a jegybank az egyetlen olyan intézmény, amely távol tudta tartani magától Orbán Viktort. Simor András jegybankelnök túlélte a távozását követelő többszöri Fidesz-felhívásokat és fizetésének jelentős csökkentését is. A kormány azonban most a kamatokat megállapító Monetáris Tanács átalakítására készül: Simortól elvonják azt a jogot, amelynek alapján a hét tanácstagból kettőt ő nevezhetett ki, és egy olyan új parlamenti bizottság nevez ki négy testületi tagot, amelyet a Fidesz tart ellenőrzése alatt.

Ha a kormányzó pártnak többsége van a Monetáris Tanácsban, akkor gyakorlatilag maga határozhatja meg a kamatszintet, amivel azonban Magyarország EU-kötelezettségeket sértene – írja a lap. A lap felidézi, hogy Jean-Claude Trichet, az euróövezeti jegybank (EKB) elnöke már bírálta a kormány terveit. ...
MTI 2010. december 16., csütörtök 23:25
Index

Nincsenek megjegyzések: