Translate

2010. december 8., szerda

Szájer szerint a jelenlegi alkotmányt nem lehet szeretni

MTI 2010. december 08. 09:47
Frissítve: 9 órája
A jelenlegi alkotmány szövege sem a jogbiztonság szempontjából, sem szimbolikusan nem képes ellátni a funkcióját - mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti frakciójának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szájer József szerint a magyar társadalomnak érzelmileg kell kötődnie az alaptörvényhez, ám egy olyan alkotmányt nem lehet szeretni, amelyet 1949. augusztus 20-án, a kommunista rendszer győzelmének betetőzéseként fogadott el az akkori parlament, ahogyan egy olyat sem, amelyben nyelvtani hibák vannak - olvasható az inforadio.hu-n.

Szájer József azt is elmondta: az alkotmány állandó változtatása nem szolgálja a jogbiztonságot, ezért egy olyan szöveget kell elfogadni, amit ez a mostani, kétharmados többséggel rendelkező hatalom is a sajátjának tekint. A koncepció szerint olyan alaptörvényre van szükség, amely rugalmasan választ tud adni a társadalmi igényekre, ám egyben stabil is, és amely a legfontosabb garanciális kérdéseket határozza meg. Minél kisebb a dokumentum, annál jobban védhető, annál több kerül a sarkalatos törvényekbe - írja az inforadio.hu.

Nincsenek megjegyzések: