Translate

2013. február 28., csütörtök

Miranda-figyelmeztetés

Futó Barnabás: Áttörést hoz az Ab határozata
Forrás: M1/Ma reggel
Az ügyvéd elmondta: a jelenlegi gyakorlat szerint a gyanúsítottak nem tudtak élni a védelemhez való jogukkal.

Áttörést hozott az Alkotmánybíróság határozata, amely szerint a kirendelt védőt a kihallgatás helyéről és idejéről olyan időben kell értesíteni, hogy lehetősége legyen részt venni a kihallgatáson - mondta Futó Barnabás ügyvéd az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön.

Az ügyvéd közölte: a bírák Balsai István alkotmánybíró előterjesztése alapján egyhangúlag fogadták el a határozatot. A gyakorlat eddig sajnos az volt, hogy rendszeresen az éjszakai, illetve hajnali órákban küldték meg az ügyvédeknek a kirendelést - vázolta fel Futó Barnabás. Hozzátette, ezekben az esetekben csak másnap délelőtt tudták meglátogatni védenceiket, amikor a kihallgatás, esetleg az előzetes letartóztatás vagy az őrizetbe vétel már megtörtént.

Futó Barnabás hangsúlyozta: a határozat éppen ezt a gyakorlatot szünteti meg, hiszen előírja: olyan időben kell értesíteni a kirendelt ügyvédet, hogy legyen ideje felkészülni az ügyre, és tudja a kihallgatás pontos helyét és idejét.

Futó Barnabás egy éppen folyamatban lévő ügyet, S. Ábel ügyét hozta fel példaként. (S. Ábelt 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolták meg.). Az ügyvéd elmondása szerint az ügyvédi kirendelésről hajnalban érkezett meg a fax, sem a kihallgatás pontos ideje, sem a helye nem szerepelt rajta, és mire az ügyvéd megérkezett, a kihallgatás már lezajlott.

E szerint a gyakorlat szerint a gyanúsított nem tud élni jogaival, nem érvényesül a védelemhez való joga - hangsúlyozta az ügyvéd.

Futó Barnabás kifejtette, hogy bár a gyanúsítottat felvilágosítják a jogairól, mégis kiszolgáltatott, megfélemlített helyzetben van, és sokszor vallomást tesz az ügyvédje nélkül is, annak reményében, hogy előbb kiengedik.

Futó Barnabás szerit az Ab határozata ezen a ponton hoz áttörést, hiszen az ilyen módon tett vallomást, illetve a kihallgatáson elhangzottakat a jövőben nem lehet bizonyítékként felhasználni a bíróság előtt.

Nincsenek megjegyzések: