Translate

2013. február 11., hétfő

Magyarország: Orbán tovább akarja csökkenteni az alkotmánybíróság hatalmát

Egy alkotmánymódosító törvény korlátozná az alkotmánybíróság hatáskörét.
A véleményszabadság szintén korlátozva lesz. Orbán pártjának megvan a szükséges kétharmados többsége.
A magyar alkotmánybíróság hatalmát a jobboldali, konzervatív miniszterelnök Orbán Viktor akarata szerint tovább kell csökkenteni. A parlament, amelyben Orbán kormánypártja kétharmados többségnél többel rendelkezik, kedden az alkotmány-novelláról szóló vitával fog kezdeni. Ez a novella az alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását irányozza elő, jelentették a médiák vasárnap Budapesten. Az alkotmánybíróság az elmúlt hónapokban több törvényt, amelyet a Fidesz határozott el, mint alkotmányellenest, megsemmisített.
A novella javaslata többek között azt tervezi, hogy az alkotmánybíróság a továbbiakban a joggyakorlatára nem támaszkodhatna, ha az az előző évben hatályba lépett új alaptörvény hatályba lépése előtti időből származik.
Szakértők szerint ez megnehezíti, hogy az alkotmánybíróság az emberi jogokat sértő törvényeket megakadályozza.
A novella néhány további, az alkotmánybíróság által nem régen megsemmisített szabályt is tartalmaz, ezek között a hajléktalanok eltiltását attól, hogy az utcán éljenek. Ennek a szabálynak az alkotmány szövegébe való felvételével egy ismételt alkotmánybírósági felülvizsgálat lehetőségét vonják el.
A véleményszabadság korlátozhatóvá válik.
Ezen kívül a novella előirányozza, hogy a "magyar nemzet továbbá a nemzetiségek ... és vallási közösségek" méltósága védelme érdekében a véleményszabadság korlátozható. Ugyanakkor nem lesz része az alaptörvénynek a vitatott kötelező választási regisztráció. Ezt a szabályozást az alkotmánybíróság az elmúlt év végén semmisítette meg.
Az alaptörvénybe beleírják annak lehetőségét is, hogy a magántelevíziókban a választási reklámok tilthatók. Ezt a rendelkezést is a választójogi novella felülvizsgálatakor az alkotmánybíróság megsemmisítette.
Orbán, aki 2010 óta kormányoz, autokrata törekvéseivel állandóan feszegeti azt a határt, amelyet számára az alkotmánybíróság kijelöl.
Az alkotmánybíróság hatásköreit már korábban szűkítették. Az új Orbán-i alaptörvény a bárki általi alkotmánybírósághoz fordulást már megszüntette, ami a lehetőségét korlátozza annak, hogy alkotmánybírósági eljárás induljon. Már 2010. végén alkotmánymódosítás írta elő, hogy az alkotmánybíróság nem vizsgálhat gazdaságpolitikailag jelentős törvényeket.
APA/dpa

Nincsenek megjegyzések: