Translate

2013. február 20., szerda

Erősödnek az azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogai Németországban

Forrás: MTI
A német alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a szabályt, miszerint tilos örökbe fogadni a partner korábban örökbe fogadott gyermekét.

Kiterjesztette a német alkotmánybíróság a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogait egy keddi döntésével, amelyben alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a szabályt, miszerint tilos örökbe fogadni a partner korábban örökbe fogadott gyermekét.

A szabály sérti az egyenlő elbánás elvét az érintett gyermek és az örökbefogadásból kizárt személy esetében is - indokolta a testület a döntést.

A különböző nemű és az azonos nemű párok megkülönböztetése az úgynevezett szukcesszív - egymás utáni - örökbefogadás esetében sem indokolt, mert a partner örökbe fogadott gyermekének örökbefogadása mindenképpen a gyermek javát szolgálja, elsősorban jogi értelemben, és mindenekelőtt az öröklési jog területén - közölte a német alkotmánybíróság, hozzátéve, hogy az egymás utáni örökbefogadás még "fejlődés-lélektanilag is stabilizáló hatást fejthet ki" a gyermekre.

A döntés értelmében a törvényhozónak 2014. június 30-áig kell az ítélethez igazítania a szabályokat. Az illetékes hatóságok azonban addig sem tilthatják meg az örökbefogadásnak ezt a formáját a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak.

Az alkotmánybíróság egy münsteri nő alkotmányjogi panaszával kapcsolatban hozta az ítéletet. A panaszos partnere örökbe fogadott gyermekét kívánta örökbe fogadni, de ezt a hatályos jogszabályokra hivatkozva mindegyik bíróság elutasította.

Nincsenek megjegyzések: