Translate

2013. február 20., szerda

Hazug megállapításokat használt a cseh elnök stábja?

TK
Forrás: MTI

Jóváhagyta a januári államfőválasztás eredményét a cseh alkotmánybíróság – közölték szerdán hivatalosan Brünnben, a testület székhelyén.

A választás eredményét, illetve törvényességét megkérdőjelező összesen 109 beadványt és panaszt a legfelsőbb taláros testület elutasította. Ugyanakkor megállapította, hogy Milos Zeman megválasztott köztársasági elnök és stábja a kampány során hazug megállapításokat használt.

„A határozatban három valóban hazug állításra mutattunk rá. Az adott esetekben azt a megnevezést használtuk, amelyet helyesnek véltünk. Nem folyamodtunk olyan szavakhoz, mint »nem felel meg a valóságnak«, hanem azt mondtuk, »hazugság«” – nyilatkozta Vojtech Simácek, az ügyről döntő alkotmánybírósági szenátus elnöke a Mladá Fronta Dnes című napilapnak.

Az alkotmánybíróság megállapította: hazug volt Zeman stábjának az az állítása, hogy Karel Schwarzenberg, a másik elnökjelölt családi székhelyén náci jelképek vannak kiakasztva a falakra. Zeman azt mondta, hogy ezt az értesülést nyilvános hírforrásokból szerezték, és később a valótlan állításért elnézést kért.

Ugyancsak hazugnak találta a bíróság azt az állítást, hogy Bernd Posselt, az egykori Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek szövetségének mai vezetője gratulált Schwarzenbergnek a szudétanémetek kitelepítését bíráló nyilatkozatáért. Ezt az információt szintén a kampánystáb hozta nyilvánosságra.

A harmadik hazug állítás a bíróság szerint az volt, hogy Schwarzenberg, miután a restitúcióban visszakapta családja egykori kastélyát Cimelicében, eltávolította onnan az addig ott működő gyermekotthont. Ezt maga Zeman mondta, de Schwarzenberg azonnal cáfolta, és később maga az érintett gyermekotthon vezetője is hazugnak minősítette a felvetést.

A januári cseh államfőválasztást Milos Zeman nyerte meg. Zeman ellenfele a második, döntő fordulóban Schwarzenberg volt. Az új cseh köztársasági elnök hivatalos beiktatására március 8-án kerül sor.

Nincsenek megjegyzések: