Translate

2013. február 16., szombat

Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének köszöntő beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim !
Évfordulók és korszakváltások idejét éljük, melyből nem hiányozhatnak a számvetések, az összegzések sem.
Mára lezárult a rendszerváltoztatás egy évtizedet felölelő megfeszített munkája, mely a polgárokra és az Országgyűlésre egyaránt óriási terhet rótt. Magyarország a kétezredik évben, államalapításunk millenniumi évében régi eszmével új korszakba lépett. Hazatalált Szent István örökségéhez, amely erős gyökereivel ezer éven át táplálta a magyar nemzetet, a magyar államot.
Országunkról pillanatfelvételt adnak ünnepeink. Az Alkotmány többet mutat meg: a rendszerváltozás céljairól és eredményeiről, fiatal demokráciánk lényegéről, működési elveiről ad röntgenképet.
Mindannyian emlékszünk rá, akik ott bábáskodtunk parlamenti demokráciánk születésénél, hogy fontos törekvésünk volt az Alkotmánybíróság létrehozása. Megalakulása az alkotmányos kultúra újjáteremtésének kezdetét jelezte.
Az elmúlt tíz esztendő során az Alkotmánybíróság olyan testületként épült a polgári Magyarország intézményrendszerébe, mely magas szintű szakmai fölkészültségével, elfogulatlanságával, mind itthon, mind külföldön, a magyar alkotmányos kultúra újjászületésének egyik tekintélyes képviselőjévé vált.
Felelősségteljes munkájukért köszönet illeti mindazokat, akik a rendszerváltoztatás nehéz időszakában alkotmánybíróként dolgoztak a testületben. A magyar polgárok tudatában az Alkotmánybíróság ma már a jogbiztonság egyik záloga, s ezáltal jelképe a megújuló Magyarországnak.
Budapest, 2000. január 13.
"Tíz éves az Alkotmánybíróság - Tudományos-szakmai konferencia"

Nincsenek megjegyzések: