Translate

2013. február 16., szombat

Hajléktalanok

Hiába találta alkotmányellenesnek a hajléktalanok kitiltására vonatkozó helyi rendeletalkotásnak megágyazó jogszabályokat is az AB, ez a lehetőség szintén bekerül az Alaptörvénybe.

A Máltai Szeretszolgálat levele az országgyűlési képviselőknek

Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselő Úr!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat huszonhárom éve gondoskodik a legelesettebbekről, köztük a hajléktalan emberekről. Ez idő alatt évről évre minden télen hatalmas vitát kavart az utcán megfagyó (és a fűtetlen otthonokban kihűlő) emberek tragédiája. A rendszerváltás óta egy kisváros lakosságát, több mint ötezer társunkat veszítettük el ily módon.

A nyomor világában dolgozó szakemberek életében a siker mértékegysége más, mint az üzleti életben, az oktatásban vagy akár az közigazgatásban. A hajléktalanság súlyos társadalmi betegség, amelynek tünetei rémisztőek, a hétköznapi emberek inkább elfordítják tőle az arcukat. Mi azonban nem a hajléktalant látjuk az aluljáróban kuporgó kortalan férfiakban és asszonyokban, hanem a jövőkép nélküli embert, a segítségre szoruló pszichiátriai beteget, a kapcsolatait veszített társunkat. A teljes gyógyulás sokaknak soha nem adódik meg, de mindig vannak, akik visszatérnek a társadalomba, és a közösség befogadja őket. Ezt nevezzük valódi rehabilitációnak.

Támogatunk minden olyan gondolatot, amely összeegyeztethetetlennek tartja az utcai létezést az emberi méltósággal, és minden olyan kezdeményezésben partnerek leszünk, amely az emberi élet szolgálatában áll. Az elmúlt napokban hangossá vált viták sajnos nem hoztak igazi párbeszédet, nem a megoldást keresték. Megértjük az indulatokat, amelyeket a tehetetlenség szül, a tehetetlenség érzését mi is jól ismerjük.

Ugyanakkor vannak olyan felelősségteljes döntések, amelyeket csak hozzáértők bevonásával lehet meghozni. Veszélyes útnak tartjuk, ha a társadalommal konzultálunk arról, mi legyen a sorból kilógó emberekkel.
Úgy gondoljuk, a Kormány által megszabott irány jó. Meg kell szüntetni a hajléktalanságot! Meg kell erősíteni a lakhatás biztonságát, meg kell védeni a családokat! A döntéshozóktól azt kérjük, vegyék figyelembe, hogy a társadalmi üzenetekbe foglalt kérdések csak a megfelelő eszközökkel válaszolhatók meg. A fővárosi hajléktalan ellátás elmúlt éveinek tapasztalatai azt mutatják, hogy elszánt akarattal, türelmes együttműködéssel a korábban kilátástalannak tűnő problémák is megoldhatók.
Az emberi élet mentésében közreműködők jól tudják, hogy gyakran a legapróbb sikerért is hatalmas utat kell bejárni. Ahogyan mindenki természetesnek tekinti, ha egy súlyos beteg kezelése során az orvosok személyre szabott gyógymódot keresnek, úgy egyéni megoldásokat kell keresnünk a legsúlyosabb társadalmi betegségre, a hajléktalanságra is.

Ehhez ajánljuk fel segítségünket.

Üdvözlettel:
Vecsei Mikós, Kozma Imre,
Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, elnöke

Budapest, 2012. december 15.

Nincsenek megjegyzések: