Translate

2013. február 28., csütörtök

Tábornokper: a bizonyítékokat nem tudták figyelembe venni

JV
Forrás: Hír TV
2013. február 28., csütörtök 18:10

Első fokon a tábornokper valamennyi vádlottját felmentette a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa. Az indoklás szerint az ügyészség törvénytelen módon szerezte be a bizonyítékokat, ezért azokat nem lehet figyelembe venni. A vádirat szerint a 17 magas rangú tiszt és polgári személy kenőpénz fejében juttatott megrendeléseket cégeknek, összesen 201 millió forint kárt okozva a Honvédelmi Minisztériumnak. Az ítélet nem jogerős.

A több mint két éve indult eljárásban a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkára mellett 3 dandártábornok, 6 ezredes, 2 alezredes, 1 őrnagy és 4 civil szerepelt. Az ügyészség szerint honvédségi intézmények vezetőiként és alkalmazottjaiként 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

A vádirat nagyrészt a tizenhatodrendű vádlott O. János dandártábornok vallomásán alapult. A bíróság szerint azonban ezt az ügyészség törvénytelen módon szerezte be, mert büntetlenséget ígértek neki, ha mindent elmond. A bíró szerint például feltűnő volt, hogy aki beismerő vallomást tett, azt nem vették őrizetbe, míg akik tagadtak, hónapokon keresztül előzetes letartóztatásban voltak.

„A törvényekkel, jogszabályokkal ellentétes és tiltott módon megszerzett bizonyíték olyan, mintha nem is létezne. Azokat a bizonyítékok köréből ki kell rekeszteni” – fejtette ki Ifkovics Béla bíró. A katonai tanács kimondta: a felmentések nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiánya miatt születtek.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje szerint az ítélet megalapozott, hiszen az ügyészség törvénytelen módon szerezte be a bizonyítékokat. Zamecsnik Péter úgy véli, az ügyészségen belül ennek még lesznek következményei.

„Most végre kimondatott, hogy semmilyen cél nem szentesítheti az eszközt, azokat a törvénytelen eszközöket, amelyet az ügyészség ebben az ügyben felhasznált. Én nagyon bízom benne, hogy ez egy megfelelő példa arra, hogy okuljon ebből az ügyészség, és abban is bízom, hogy ennek lesz folytatása” – fogalmazott a védő.

A másodrendű vádlott, Fapál László volt államtitkár védője is egyetértett kollégájával. „Azt gondolom, hogy olyan kritika érte az ügyészséget, ami viszonylag páratlan, és a bíróság egy nagyon bölcs és jogszerű döntést hozott” – mondta az ítélet után Dezső Antal.

A vádlottak ügyvédjeinek munkadíját, több mint 2 millió forintot a honvédelmi tárcának, a 2 milliós perköltséget pedig az államnak kell kifizetnie. Az ügyész valamennyi vádlott esetében bűnösségük megállapítása miatt fellebbezett, ezért az ítélet még nem jogerős.

Nincsenek megjegyzések: