Translate

2012. december 3., hétfő

Ítélni sem mer az alkotmánybíróság

Egyiptom lesz az új Irán? – tették fel a kérdést az egyiptomi ellenzék tagjai, miután megismerték az alkotmányozó gyűlés által szombaton nyilvánosságra hozott, iszlamista ihletésű alkotmánytervezetet. Vasárnap az alkotmánybíróságon elhalasztották a döntést a szöveg törvényességéről, és minden más munkát is felfüggesztettek, miután az testületnek otthont adó épület előtt Mohamed Murszi elnök több ezer híve tüntetett.
NOL| 2012. december 2.
Tüntetők az egyiptomi alkotmánybíróság előtt. Pszichikai nyomás újratöltve
Reuters - Amr Abdallah Dalsh
Amint várható volt, a testület konzervatívjai olyan alkotmányt szerkesztettek, amely az iszlám jogrend (saría) fő elveire hivatkozik, s korlátozza a szólásszabadságot és a nők jogait. (A százfőnyi gyűlésben alig tucatnyi keresztény képviselőnek jutott hely, de tiltakozásul ők is távol maradtak a szavazástól.) Mohamed Murszi államfőt azonban kevéssé zavarja az ellenzék félelme, miszerint az új alkotmánytervezet nagy lépés a politikai iszlám felé vezető úton, s a dokumentumot alkalmasnak találta arra, hogy december 15-én népszavazásra tűzzék.

Tüntetés és ellentüntetés előzte meg az alkotmányozó gyűlés sebtében elvégzett munkáját, amelynek legitimitását amúgy is sokan kétségbe vonják Egyiptomban. A Mubarak megdöntésében főszerepet játszó kairói Tahrir téren tízezrek gyűltek össze pénteken, tiltakozván az új alkotmánytervezet és az államfő jogköreit kiszélesítő rendelet ellen. Erre válaszul szombaton Murszi hívei vonultak utcára, éltetve a Muzulmán Testvériség által az államfői székbe juttató elnököt és az új alkotmánytervezetet. A kairói egyetem előtt a zászlókat lengető tömeg azt skandálta, hogy „a nép Isten törvényének alkalmazását akarja”. A demonstrációt a Muzulmán Testvériség szervezte, s a tömeg nagy részét vidékről autóbuszokkal szállították a fővárosba. A megmozdulás hangulatát minősítette úgy az ellenzék, hogy „Teherán költözött a Nílus partjára”.

De a tüntetések és ellentüntetések már nem csupán az utca képét formálják, hanem a politikára is hatással vannak. Vasárnap az egyiptomi legfelsőbb bíróság kénytelen volt elhalasztani ülését, mert az épület előtt Murszi elnök több ezer híve tüntetett. Ebben a hangulatban a testület nem merte vállalni a döntést a parlament felsőházának és az alkotmányozó gyűlésnek a törvényességéről. A legfelsőbb bíróságnak – ha következetes – ki kellett volna mondania, hogy mind az alkotmányozó gyűlés, mind a parlament felsőháza törvénytelenül működik, mindkettőt fel kellene oszlatni. Annyi kurázsi azért volt a testületben, hogy közleményt adjon ki, amely szerint ilyen „pszichikai nyomás” alatt nem tud dolgozni. Ez az egyiptomi igazságszolgáltatás legfeketébb napja – ítélte el az iszlamista tüntetőket a bíróság.

Hasonló dolog történt júniusban, amikor az alkotmánybíróság döntése nyomán a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa feloszlatta a parlament alsóházát. Az alkotmányellenesség oka az volt, hogy a képviselők egyharmadát törvénytelenül választották, s a függetlenek számára fenntartott helyeken is a pártok, főképp a Muzulmán Testvériség jelöltjei jutottak be a törvényhozásba. Ugyanezt a törvénytelenséget kellett volna megállapítania vasárnap a legfelsőbb bíróságnak a felsőház, illetve az alkotmányozó gyűlés vonatkozásában, de a feldühödött tömeg a döntést megakadályozta.

Murszi november 22-én rendeleti úton a saját kezében összpontosította a hatalmat, arra hivatkozva, hogy nem engedheti meg a főleg a régi rezsim kiszolgálóiból álló igazságszolgáltatásnak a demokratikus átmenet hátráltatását. Egyiptomban addig nem rendezhetnek parlamenti választásokat, amíg az új alkotmány hatályba nem lép. Erre a december 15-i népszavazás után kerülhet sor.

Nincsenek megjegyzések: