Translate

2012. december 16., vasárnap

Egyiptom: az első fordulóban megszavazták az úl alkotmányt

Forrás: MTI |

Az egyiptomiak szűk többsége igennel szavazott az új alkotmányra népszavazás első fordulójában - közölte a Muzulmán Testvériség pártja.

A Mohamed Murszi államfő iszlamista szövetségesei által kidolgozott és a liberális, valamint baloldali ellenzék által hevesen bírált alaptörvényre szerinte a népszavazáson részt vett polgárok 56,5 százaléka szavazott igennel. A Muzulmán Testvériségnek az összes szavazóhelyiségben volt képviselője abban a nyolc tartományban, illetve Kairóban és Alexandriában, ahol szombaton lebonyolították a népszavazást. A párt a szavazóhelyiségek több mint 99 százalékában összesített voksok alapján közölte az eredményt.

Az ellenzék egyik képviselője is elismerte, hogy a referendum első fordulója valószínűleg az iszlamisták javára dőlt el. A második fordulót a jövő héten tartják meg az ország többi részében. Ha a többség nemmel szavazna, új alkotmányozó gyűlést kellene összehívni, amelynek új alaptörvényt kellene kidolgoznia. Az idő azonban szorít: amíg nem fogadják el az új alkotmányt, addig nem lehet megtartani a parlamenti választásokat Egyiptomban.

Megfigyelők szerint az új alkotmány sok szempontból hasonlít az 1971-es alaptörvényre, amelynek a helyébe lép. Ugyanúgy kimondja, hogy "a saría elvei a törvényhozás fő forrásai". Marad az elnöki rendszer, a kétkamarás törvényhozás, a független bíróságok. A 234 cikkből álló szöveg tartalmazza a fékek és ellensúlyok rendszerét, és legfeljebb két egymást követő mandátumot engedélyez az államfőnek.

A kormányzó Muzulmán Testvériség világi ellenzéke, a liberálisok, baloldaliak és jogvédők szerint az alkotmány fenyegetést jelent az egyéni szabadságjogokra nézve, csak korlátozott védelmet nyújt az állami túlhatalommal szemben. A szöveget egy színtiszta iszlamista alkotmányozó testület fogadta el, miután a bizottság keresztény tagjai és liberális közéleti személyiségek tiltakozásul bojkottálták a munkát.

Az egyiptomi ellenzék szerint választási csalások történtek

Az egyiptomi ellenzék szerint választási csalások történtek az új alkotmány tervezetéről szombaton megkezdett referendumon, illetve a szavazatszámlálás során. A baloldali, továbbá a keresztény és liberális ellenzék több képviselője ugyanakkor azzal vádolta a Mohamed Murszi államfő mögött felsorakozó Muzulmán Testvériséget, hogy meghamisították az első eredményeket.

A hatalmon lévő iszlamista párt vasárnapra virradó éjjel azt állította, hogy a szavazók mintegy 70 százaléka a tervezet mellett voksolt. Az ellenzék azonban cáfolta ezeket az állításokat, adatai szerint az első forduló előzetes eredményei azt tükrözik, hogy az egyiptomiak 66 százaléka elutasította az iszlám előírásain alapuló alkotmánytervezetet.

Az ellenzék fő szervezetének számító Nemzeti Megmentés Frontja ugyanakkor arról is beszámolt, hogy már a szavazás során is történtek csalások. A szervezet szerint az országban több helyütt igyekeztek befolyásolni a szavazókat, a szavazóurnák pedig több helyütt nem voltak lepecsételve. "A választási manipulációk mértéke egyértelműen azt bizonyította, hogy a Muzulmán Testvériség a választók akaratának meghamisítására és a saját kézjegyét viselő tervezet elfogadtatására törekedett" - állította a Nemzeti Megmentés Frontja.

Az alkotmánytervezet szövegét egy olyan testület fogadta el, amelyben az iszlamisták jelentős többségben voltak, az ellenzék javaslatait pedig szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.
A referendum első fordulóját nyolc tartományban, valamint Kairóban és Alexandriában rendezték. A második fordulót a jövő héten tartják az ország többi részében.

Iszlamisták támadták meg egy ellenzéki párt központját

A támadás a népszavazáson leadott szavazatok összeszámlálásának kezdetekor érte a párt központját. Házem Abu Iszmaíl ultrakonzervatív szalafista hitszónok több tucat híve megpróbált betörni az egyik legrégebbi egyiptomi liberális politikai szervezet, az Új Vafd Párt belvárosi székházába, és gyújtópalackokat, illetve petárdákat hajított az épületre. Egyes hírek szerint a szélsőségesek megtámadták a Vafd pártlapjának szerkesztőségét is, amely a pártközpont tőszomszédságában található.

Az ott tartózkodó rendőrök könnygázgránátokat vetettek be a dühöngő szalafisták ellen, és csak nehezen sikerült feloszlatniuk a tömeget. Egyes hírek szerint a támadók lőfegyvert is használtak.
Az összetűzésben négyen megsebesültek, közöttük Fuad Badravi párttitkár.

Nincsenek megjegyzések: