Translate

2012. december 19., szerda

Egyre több a házasságon kívül született gyermek

2012. augusztus 27., hétfő 10:03 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk
KASSA. A Kassai kerületben az újszülöttek 43,8 százaléka, összesen 4 409 kis jövevény házasságon kívül született a tavalyi évben. Máshol is emelkedő ez a mutató. A rendszerváltás óta folyamatosan nő a házasságon kívül született gyermekek száma Szlovákiában.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb házasságon kívül született gyermeket a Kassai kerületben tartják nyilván. Tavaly az itteni újszülöttek 43,8 százaléka, azaz 4 409 csecsemő tartozott ebbe a kategóriába. Ez is utal a társadalomban végbement változásra: a közfelfogás egyre inkább arra felé hajlik, hogy ósdi, fölösleges intézmény a házasság.

Orémus Zoltán kassai református esperes a Hírek.sk-nak elmondta: az említett tendenciát maga is érzékeli. Tapasztalja, hogy a fiatalabbak körében egyre gyakoribb a házasságkötés nélküli együttélés. Örömmel nyugtázta azonban, hogy körükben is sokan megkereszteltetik a gyermeküket. Ezt tette az élettársi kapcsolatban élő katolikus Slezáková Alena és a református Borissza József is.

Az édesapa portálunknak elmondta, hogy a református templomban kereszteltették meg a kislányukat. Úgy döntöttek, nyitva hagyják számára a lehetőséget, hogy felnőtt korában eldönthesse, mennyire fontos az ő életében a vallás. József Alenával hangsúlyozza: már hét éve boldogan élnek együtt. József úgy véli, nem a formaságok, hanem a kölcsönös szeretet és a tolerancia fontos egy kapcsolatban. Nem tartja meghatározó fontosságúnak a házasság intézményét. Az sem jelent gondot számára, hogy kiválasztottja szlovák katolikus, ő pedig magyar református, mert szeretik egymást. Közös gyermeküknek - elmondása szerint - megadják mindazt az érzelmi-anyagi biztonságot, amit a házasságban született gyermekek élvezhetnek. Alena korábban már élt házasságban, a válás pedig nagyon megviselte. Emiatt nem akar újabb házasságot kötni.

Valamennyi házasságon kívül született gyermekek azonban nem rendelkezik az említetthez hasonló, biztos érzelmi-anyagi háttérrel. Fazekas Éva pszichológus portálunknak elmondta: „rizikósabbak azok a párkapcsolatok, amelyekben a felek érzelmileg nem készültek fel arra, hogy gyermekeket is neveljenek“. A szakember szerint egyes fiatalok esetében csak "megtörténnek a dolgok", amint összeköltöztek, ripsz-ropsz, megérkezik körükbe az új jövevény. Idejük sem marad arra, hogy megismerjék egymást és felelősségteljesen, közösen készüljenek fel a gyermeknevelésre. Később pedig, ahogy szaporodnak a gondok, nő a partnerek között az ellentét, ami akár szétköltözéshez vezethet. A környezete által gyakran ma is megbélyegzett lányanya pedig egyedül marad a „zabigyerekével“ és a halmozódó gondjaival - figyelmeztet a pszichológus az ún. vadházasság veszélyeire.

Szakemberek úgy vélik: az illetékes szaktárcának foglalkoznia kellene ezzel a társadalmi jelenséggel, mert nem mindegy, hogy a jövő nemzedék életkörülményei miként alakulnak, s milyen alapokon nyugszanak.

Nincsenek megjegyzések: