Translate

2012. december 2., vasárnap

Egyharmadot szereztek a síiták Kuvaitban

MTI
A síita kisebbség jelöltjei a képviselői helyek közel egyharmadát szerezték meg a hét végi kuvaiti parlamenti választásokon, amelyet az ellenzék bojkottált.

A vasárnap reggel közölt hivatalos eredmények szerint a lakosság harmadát képező síiták az 50 választható parlamenti helyből 15-öt szereztek meg, eddig csak 7 képviselőjük volt. Az ellenzék a választási szabályok megváltoztatása miatt bojkottot hirdetett meg, és így a szunnita iszlamista erők a jövőben mindössze négy hellyel rendelkeznek majd az eddigi 25 helyett. Az ellenzék tiltakozó akciója miatt már a szavazás előtt tudni lehetett, hogy szinte kizárólag a kormányt támogató jelölteket fognak megválasztani.

A hivatalos közlés szerint a részvételi arány megközelítette a 39 százalékot, de a távolmaradást hirdető politikai erők egy képviselője szerint valójában ennél jóval alacsonyabb, kevesebb mint 27 százalékos volt.

Kuvaitban az uralkodó, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah emír közvetlenül a választás előtt, októberben megváltoztatta a választási szabályokat, így a szavazók most már a korábbi négy helyett csak egyetlen jelöltet jelölhettek meg. Az ellenzék szerint - amelyben radikális iszlamista erőtől kezdve nyugat-barát liberálisig több különböző csoport van (pártok nem működhetnek az országban) - ez a rendszer a kormányt támogató jelölteknek kedvez, ráadásul az állami tisztségviselők könnyebben tudják befolyásolni az eredményt. Az emír viszont azt állítja, hogy a változtatásra nemzetbiztonsági okokból és a stabilitás fenntartása érdekében volt szükség. Az egykamarás, 66 tagú Nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, és hivatalból tagja a kormány 16 minisztere is.

Hat év alatt ez volt az ötödik választás az országban, és ugyanebben az időszakban kilenc kormány mondott le.

Nincsenek megjegyzések: