Translate

2012. december 19., szerda

Ellentmondások az AB hétfői határozatában

Ellentmondások az AB hétfői határozatában

Nem ért egyet a családvédelmi törvényre vonatkozó alkotmánybírósági (AB) határozattal Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, aki szerint a megsemmisített passzusok az alaptörvénybe foglalt elvek végrehajtási szabályai voltak. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azokat a Ptk.-módosításokat, amelyek alapján az élettársi kapcsolatnak lesznek családjogi hatásai.
Meglepetést okozott Tersztyánszky-né Vasadi Éva volt alkotmánybírónak az AB hétfői határozata, és bár tiszteletben tartja azt, a többségi döntéssel nem, Balsay István és Dienes-Oehm Egon különvéleményével viszont egyetért. Felhívta a figyelmet, hogy a határozat az AB korábbi alaphatározatát ismerteti, amely levezeti, mit jelent a házasság és a család alkotmányos védelme.

„Tudomásul kell venni, hogy ezzel az AB és az alaptörvény meglévő és működő értékeket véd. A házasság hosszú távra vállalt kötelezettség a felek részéről, amelyet hűség, bizalom, együttműködés jellemez. Ezek a tartalmi elemek azok, amelyek tartós kapcsolattá minősítik a házasságot, és az ebben rejlő stabilitás a nemzet védelmének alapja” – hangsúlyozta a volt alkotmánybíró, s rámutatott, hogy a családjogi törvény megsemmisített passzusa ennek az alkotmányos elvnek a végrehajtási szabálya, egy keretszabályozás.

Az AB-határozat és az alaptörvény is elismer más együttélési formákat, de azokat nem alkotmányos, hanem jogi védelemben részesíti. Az eltérő élethelyzet eltérő szabályozása ugyanis nem jelent diszkriminációt – hívta fel a figyelmet. Az AB határozata azt is kimondta, hogy olyan törvényi helyzet nem állhat elő, amelyben a házasság intézményét jogelvonás éri. Ezt a mostani határozat indokolásának első része is tartalmazza. A döntés végső konklúziója azonban az, hogy az alkotmányos védelem annyira összemosódik a jogi védelemmel, hogy egyéb kapcsolatokhoz a házassággal egyenértékű jogkövetkezményeket rendeljenek. Az AB hétfői határozatának megsemmisítő rendelkezése következtében most nincs meghatározott családfogalom. A helyzet rendezése a jogalkotóra vár.

A Magyar Hírlap úgy értesült, egyes KDNP-s képviselők azt javasolják, hogy a családvédelmi törvényben definiált családdefiníciót emeljék be az alaptörvénybe.

A családokat érintik a Ptk. hétfőn elfogadott módosításai is. Eszerint a kódexben az élettársi kapcsolat fogalmáról és az élettársak vagyoni viszonyairól szóló rendelkezések átkerülnek a kötelmi jogi szabályok közé. A Ház döntése alapján azonban az élettársi kapcsolatnak lesznek családjogi hatásai. Így az életközösség megszűnése esetén akkor követelhető tartás a korábbi élettárstól, ha a legalább egy évig fennálló kapcsolatból gyermek született. Az élettársi kapcsolat megszűnése után a bíróság a volt élettársat kérelmére feljogosíthatja a közösen használt lakás további használatára, ha a gyermek érdekében ez indokolt.

Az AB döntése ellen fáklyás felvonulásra hívja a Családháló internetes portál közössége csütörtökön délután fél hatra a Batthyány térre a családokat és mindazokat, akik számára fontos a család. A felvonulás az Alkotmánybíróság Donáti utcai épülete elé vonul majd.
Magyar Hírlap

Nincsenek megjegyzések: