Translate

2012. január 24., kedd

Ötévi börtönnel is büntethető Ukrajnában az az újságíró, aki politikus magánéletéről ír

Egy kijevi alkotmánybírósági döntés értelmében pénzbüntetéssel, elzárással, illetve javító-nevelő munkával büntethetők azok az ukrán újságírók, akik politikusok és üzletemberek magánéletéről írnak az érintettek beegyezése nélkül.

Az ukrán alkotmánybíróság megállapította, hogy a magán- és a családi életbe való beavatkozásnak minősül, ha valakiről a hozzájárulása nélkül bizalmas adatokat gyűjtenek, tárolnak, felhasználnak és közzétesznek. A törvény ezt kizárólag nemzetbiztonsági okokból, a gazdasági jólét, valamint az emberi jogok érdekében teszi lehetővé.

A döntést az alkotmánybíróság elnöke, Anatolij Holovin jelentette be kedden. A testület a Cserkaszi megyei Zsaszkiv járási tanács beadványára értelmezte az alkotmány egyes rendelkezéseit, amely arra volt kíváncsi, mi számít magán- és családi életnek, és bizalmasak-e az ilyen információk.

Az alkotmánybírósági döntés után két évig terjedő javító-nevelő munka, hat hónaptól három évig terjedő elzárás, továbbá 1000-2000 dollárnak megfelelő pénzbüntetés fenyegeti a politikusok és üzletemberek magánéletéről a beleegyezésük nélkül gyakran író ukrán újságírókat. "Bűnismétlés" esetén 5 évi börtön is kiszabható.

Az újságírók abban az esetben mentesülnek a büntetés elől a tájékoztatásról szóló törvény 29. paragrafusa értelmében, ha bizonyítani tudják, hogy az adott információ társadalmi jelentőségű, vagy esetleges károkozást lehet vele megelőzni.
MTI

Nincsenek megjegyzések: