Translate

2012. január 7., szombat

Majtényi László: alkotmányos válság van

Majtényi László alkotmányjogász, volt adatvédelmi biztos szerint a korábbi morális, politikai válság a kormányváltás után alkotmányos válsággá alakult.

A Szabadság és Reform Intézet Alaptörvény és/vagy jogállam című konferenciáján Majtényi László szerint a nemzeti együttműködés állama nem nevezhető jogalkotó államnak, mert a mai korszerű jogfelfogásban a jog az önkénnyel szembeni védelmet jelenti.

Hozzátette: sok alkotmányjogász hirdeti, hogy bár szakmailag megkérdőjelezhető az új alaptörvény, de az alkotmányosság a rossz teret is jó tartalommal tudja kitölteni.

Erre azonban szerinte ez az alkotmány nem alkalmas, mert konzultáció nélkül, a magyar társadalom felének megalázásával jött létre. Szerzőségét nem vállalja senki, csak annyit tudunk, hogy Szájer József iPadjén készült.

Ma sikeres alkotmánynak csak azt nevezzük, amely a politikai közösség egészének támogatását bírja. Ezért hiába rokonszenves gondolat, hogy belenőhet az alkotmányosság, ez nem valószínű – mondta.

Majtényi szerint „az alkotmányos baloldalnak és az alkotmányos jobboldalnak” kellene egy új alkotmányt létrehozni a 89-es elveknek megfelelő szabályozást elfogadva.

Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke a bírókat érintő változásokkal kapcsolatban elmondta, hogy nyugdíjkorhatáruk 62 évre szállítása „a legnagyobb, legdrasztikusabb merénylet a bírói kar ellen”. Megbocsáthatatlanul durva lépés, a bírói karok lefejezése ugyanis normális országokban nem szokott megtörténni – tette hozzá.

http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/majtenyi-laszlo-alkotmanyos-valsag-van-7234/

Nincsenek megjegyzések: