Translate

2010. november 3., szerda

Súlyos támadás a demokratikus jogállam alapintézménye ellen

Az Alkotmánybíróság hatáskörének és a népszavazás tárgyainak összekapcsolása téves és elfogadhatatlan - mondta lapunknak Solt Pál. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, volt alkotmánybíró szerint az Alkotmánybíróság jelenlegi hatásköre megfelel az európai alkotmánybíróságok hatáskörének.

- Jogállamban megengedett, hogy a demokratikusan megválasztott kormány lerombolja a közjogi rendszert?

- Természetesen nincs szó a közjogi rendszer lerombolásáról. A rendszer egyik alapvető tényezője, az Alkotmánybíróság hatásköre a tét, de ez is igen jelentős kérdés. Idéznék néhány mondatot az Alkotmánybíróságról, melyekkel maradéktalanul egyetértek. Így hangzanak: "Az Alkotmánybíróság olyan testületként épült a polgári Magyarország intézményrendszerébe, mely magas szintű szakmai felkészültségével, elfogulatlanságával, mind otthon, mind külföldön, a magyar alkotmányos kultúra újjászületésének egyik tekintélyes képviselőjévé vált. ... A magyar polgárok tudatában az Alkotmánybíróság ma már a jogbiztonság egyik záloga, s ezáltal jelképe a megújuló Magyarországnak."

- Ki mondta ezt?

- Orbán Viktor miniszterelnök írta 2000. január 13-án, a Tíz éves az Alkotmánybíróság című tudományos konferenciát köszöntő levelében.

- Tíz év sok idő, most éppen akadályozza a kormány szándékait az Ab...

- Az Alkotmánybíróság azt teszi, ami a dolga, ellenőrzi a jogszabályok alkotmányosságát. Működése során sok esetben, mindegyik kormányzati ciklusban előfordult, hogy a kormányzati-parlamenti elképzelés nem állta ki a próbát. Az Alkotmánybíróság jelenlegi hatásköre megfelel az európai alkotmánybíróságok hatáskörének.

- Mégis szűkítenék ezt. A parlamenti javaslat bosszú lehet a végkielégítések büntetőadóját megsemmisítő Ab-döntés miatt?

- A kormány által javasolt igen jelentős hatáskör-megvonás megítélésem szerint súlyos támadás a demokratikus jogállam egyik alapintézménye ellen. Egyetértek azokkal az érvekkel, amelyek szerint az Alkotmánybíróság hatáskörének a népszavazás tárgyaival való összekapcsolása téves és elfogadhatatlan.

- Az ellenzék bár egységesen elutasítja a jogállam elleni kormányzati támadást, ám erőtlennek tűnnek. A Charta, az MSZP és az LMP mit érhet el demonstrációival?
- Ezt még most nem lehet megítélni, az idő dönti majd el.

- Sólyom László volt államfő bírálta az Ab elleni bosszút, míg Schmitt Pál jelenlegi köztársasági elnök védelmébe vette a kormányt. Mit mondott volna ön?

- Nem tisztem a köztársasági elnök úr helyébe képzelni magam.

- Varga Mihály szerint megöregedett az alkotmány. Ön szerint is túlkoros az alaptörvény?

- Meggyőződésem, hogy új alkotmányra van szüksége az országnak. Az 1989-es, nagyon jelentős alkotmánymódosítás eredetileg, és ezt a bevezető sorai is tartalmazzák, átmeneti alaptörvénynek készült. Az átmenet ideje bőven lejárt.

L.T. / Népszava 2010. november 03. szerda

Nincsenek megjegyzések: