Translate

2012. július 3., kedd

Megszüntette az Ab a röghöz kötést

Formai okokra hivatkozva megsemmisítette az Alkotmánybíróság az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. A testület szerint a hallgatói szerződéseket törvényben kell szabályozni.

Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet.

Az Alkotmánybíróság indoklásában egyrészt megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. Másrészt a testület azt is kifejtette, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Ugyanakkor formai okokra hivatkozva semmisítette meg a kormányrendeletet, mivel a testület szerint a hallgatói szerződésekre vonatkozó szabályokat törvényben kell meghatározni.

A határozathoz Bragyova András alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Balsai István, Lenkovics Barnabás, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybírók pedig különvéleményt csatoltak.

Szabó Máté kezdeményezte a vizsgálatot

A röghöz kötésről szóló jogszabály vizsgálatát még márciusban kezdeményezte az alapjogi biztos. Szabó Máté úgy vélte, hogy a röghöz kötés aránytalanul korlátozza az egyetemi, főiskolai hallgatók önrendelkezési jogát, továbbá a munka és foglalkozás szabad megválasztásához való jogát. Ezért kéri a kormányrendelet hatályba lépésének haladéktalan felfüggesztését, valamint a taláros testület állásfoglalását.

A szabályok szerint ugyanis az a hallgató, aki az állam pénzén tanul, annak a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon kell munkát vállalnia.
Azaz például aki 3 évig vett részt állami ösztöndíjjal támogatott képzésen, akkor hat évet kell Magyarországon dolgoznia. Ha ezt nem teljesíti, ki kell fizetnie a képzés költségeit.
MTI

Nincsenek megjegyzések: