Translate

2012. július 11., szerda

Az "agresszív" koldulást kivéve Alkotmányellenes a koldulás tiltása - Ausztriában

Alkotmánysértőnek találta az osztrák alkotmánybíróság a koldulás általánosságban való betiltását egy szerdán kihirdetett ítéletében, megengedhetőnek minősítette ezzel szemben az úgynevezett "agresszív" koldulás tilalmát.
2012.07.11 14:19MTI

Az olyan tiltás, amely kivétel nélkül büntetést helyez kilátásba a kéregetés minden formájára, így a "csendes kéregetésre" - például táblával, vagy jelképesen egy kalappal való kéregetésre - is, egy demokratikus társadalomban nem indokolt és ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével - mondta ki a legfelsőbb osztrák bírói testület.

Nem sérti az alkotmányt ezzel szemben az olyan koldulási tilalom, amely a kéregetés bizonyos formáját tiltja, így például az "agresszív", a kisgyermekkel való vagy az üzletszerű kéregetést.

Ausztriában az elmúlt néhány évben egyre több tartományban vezették be a kéregetési tilalom valamilyen formáját. Különösen a stájer tartományi székhelyen, Grazban keltett vitát a kéregetők kiszorítása a közterekről.

Az általános tiltás a bíróság szerint az emberi jogi egyezmény tízedik, a véleménynyilvánítás szabadságát kimondó cikkelyét sérti. A bíróság kimondta, hogy nem alkalmas a közrend megzavarására az olyan kéregetés, amelyhez nem társul például tolakodó vagy agresszív magatartás. "Az, hogy az ilyen jellegű közléseket egyesek terheseknek, zavarónak vagy megrázónak találhatják, nem változtat az egyezmény 10. cikkelyében védett kommunikációs magatartásforma védelmén, ahogy az sem, ha az ilyen magatartásnak elsősorban pénzügyi oka van" - szögezte le a testület. Kimondta azt is, hogy a kéregetést kivétel nélkül megtiltani egy demokratikus társadalomban nem szükséges.

A bíróság konkrét eseteket vizsgálva megsemmisítette a kéregetés minden formáját betiltó salzburgi rendeletet. Csak ősszel dönt azonban a - szintén általános - grazi, valamint az üzletszerű kéregetést tiltó bécsi szabályok ügyében.

A jelentős részben külföldi - köztük szlovákiai, romániai, illetve magyarországi - romákat érintő grazi rendeletet emberi jogi és emberiességi szempontból élesen bírálták helyi egyházi és civil segélyszervezetek. A tilalmat megszavazó városi vezetők álláspontja ezzel szemben az, hogy Grazban jelentős részben szervezett kéregetés zajlik, és az a bűnözéssel is összefüggésbe hozható, ami ellen fel kell lépni.

Nincsenek megjegyzések: