Translate

2012. július 10., kedd

Döntöttek Strasbourgban: kártérítést kap egy kirúgott magyar közszolga

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és igazat adott annak a magyar kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el állásából 2010 szeptemberében egy olyan jogszabály alapján, amelyet később az Alkotmánybíróság megsemmisített. Az államnak hatezer eurós nem vagyoni kártérítést és háromezer eurós eljárási költséget kell fizetnie.

Igazat adott az Emberi Jogok Európai Bírósága annak a 39 éves magyar kormánytisztviselőnek, aki tavaly márciusban perelte be a magyar államot, mert indoklás nélküli elbocsátása ellen nem tudott valódi ellenlépéseket tenni a magyar bíróságon - derül ki a döntésről kiadott közleményből.

A kirúgott kormánytisztviselőt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte Strasbourgban. A bíróság hatezer euró kártérítést ítélt meg a felperesnek, emellett háromezer euró perköltséget is meg kell fizetnie a magyar államnak.

A bírósági döntés ismertette az ügy részleteit is. A magyar nőt - akinek a nevét a bíróság saját kérésére nem tette közzé - a kormánytisztviselők jogállásáról szóló, 2010-ben életbe lépett törvény alapján indoklás nélkül rúgták ki 2010 szeptemberében.

Az állami hivatalban dolgozó panaszos nem fellebbezett a döntés ellen magyar bíróságon, mert úgy ítélte meg, elbocsátásának indoklása nélkül a perben nehezen érhetne el sikert volt munkáltatója ellen.

Tavaly februárban az Alkotmánybíróság (Ab) aztán két döntésében is alkotmánysértőnek és európai uniós jogba ütközőnek ítélte, majd megsemmisítette a 2010-es törvény idevágó jogszabályait. A kormánytisztviselők esetében az alkotmányellenességet megállapító Ab döntés után még több mint 3 hónapig lehetett indokolás nélkül elbocsátani alkalmazottakat.

Az Alkotmánybíróság azonban hatáskör hiányában a munkaviszonyokat nem állíthatta helyre és kártérítést sem ítélhetett meg. A panaszos szerint az, hogy nem indokolták meg elbocsátását, hátráltatta abban, hogy a magyar bíróságon támadhassa meg a döntést.

Az európai bíróság a mostani döntésével igazat adott neki, a magyar államot pedig kártérítés megfizetésére kötelezte, mondván, hogy az indokolás nélküli elbocsátás megfosztotta a panaszost a valódi jogorvoslat lehetőségétől.

Mindazok, akik az elbocsátásuktól számított hat hónapon belül a bírósághoz fordultak, a Magyar Helsinki Bizottság szerint hasonló döntésre számíthatnak.

A jogvédő szervezet további 8 ügyfelet képvisel ugyanilyen ügyben a strasbourgi bíróság előtt, akik a mostani döntés fényében alappal számíthatnak a magyar államot elmarasztaló, számukra kedvező döntésre.
http://hvg.hu/vilag/20120710_kozszolga_kirugasok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_7_10

Nincsenek megjegyzések: