Translate

2012. július 10., kedd

Felmentette a Kúria Fratanolot

Felülvizsgálati eljárásban a Kúria felmentette Fratanolo Jánost, akit korábban vörös csillag nyilvános viselése miatt megrovásban részesítettek. A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság hazánkat elmarasztaló ítéletére hivatkozva a védő és az ügyész is a vádlott felmentését kérte.

Bűncselekmény hiányában felmentette a Kúria Fratanolo Jánost, a Munkáspárt 2006 korábbi elnökét az önkényuralmi jelkép használatának vétsége alól.

A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, utalva arra, hogy Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik.

Az ügy előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vöröscsillaggal vonult fel, majd ezért a Pécsi Ítélőtábla önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt megrovásban részesítette. Eközben Fratanolo János a strasbourgi bírósághoz fordult, amelynek ítélete szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért kártérítésre kötelezte a magyar államot.
http://mandiner.hu/cikk/20120710_az_ugyesz_is_felmentest_ker_frantolora

Nincsenek megjegyzések: