Translate

2011. február 10., csütörtök

Hosszas vita előzte meg az alkotmányszövegező bizottság létrejöttét

A háromtagú testület egy vitaanyagot készít a parlamentnek.
Szerző: Gótfalvai Krisztina Forrás: Híradó

Háromtagú szövegező bizottság írja meg az új alkotmány tervezetét. Ebben állapodott meg a Fidesz-KDNP frakciószövetség Siófokon, ahol kihelyezett ülést tartanak. A háromtagú testület egy vitaanyagot készít a parlamentnek. Az alaptörvény tervezetéről egyébként hosszasan vitáztak zárt körben.
Nem kormányzati, hanem parlamenti feladat az alkotmányozás - ezzel indokolta Szájer József a háromtagú testület létrejöttét. Azt mondta: szeretnének eltérni a házszabálytól, hogy párhuzamosan tárgyalhassák a pártok alkotmánytervezeteit. A menetrend sincs kőbe vésve - mondta a tervezetet kidolgozó testület elnöke. Nem tervezik az államszervezet jelentős átalakítását, ami vonatkozik az Alkotmánybíróságra is.

„Az elmúlt 20 évben nagyjából kialakult, ebben a tekintetben nincsenek komoly terv a változtatásra. Szintén fontos tartjuk az alkotmány egy fontos elemeként azt, hogy az alkotmánynak végre legyen egy preambuluma, legyen egy bevezetője” – hangoztatta.

A tervek szerint korlátokat építenének be az eladósodással szemben, szabályoznák a közpénzügyeket, és a korrupció elleni küzdelmet is az alkotmányba foglalnák. De szólna még az alaptörvény a természeti és kulturális környezet védelméről és az Európai Alapjogi Charta elveiről. Szájer József azt mondta: nem akarják alaposabban felbolygatni a köztársasági elnök és a miniszterelnök közötti közjogi viszonyt. Nem változtatnák meg a magzatvédelmi törvényt sem.

„Alkotmányos vitakeretek között ez nem jön elő a Fidesz-KDNP előterjesztésében szereplő szövegben, mert nincs különösebb indok a változtatásra" – mondta Surján László KDNP-s EP-képviselő.

A péntekig tartó, háromnapos találkozó kezdetén Orbán Viktor beszélt az ország előtt álló kihívásokról. A miniszterelnök szerint sok munkát követelő, sűrű év előtt állunk. Azt mondta: idén megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése, és neki kell kezdeni az államadósság csökkentésének is.

Nincsenek megjegyzések: