Translate

2011. február 19., szombat

Gulyás Gergely: Újabb gesztust tettünk az ellenzéknek az alkotmányozásban

InfoRádió
...Az Alkotmány-előkészítő eseti, valamint az Alkotmányügyi ügyrendi bizottság is úgy határozott, hogy az a szabály, miszerint a most elfogadandó alaptörvényt csak két egymást követő országgyűlés képviselőinek kétharmadával lehetne módosítani, kikerül a koncepcióból - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely.

A kormánypártok alkotmányszövegező bizottságának tagja hozzátette: az Alkotmány módosításának és elfogadásának szabályai a jövőben ugyanazok lesznek, mint most. A fideszes politikus ezt "az ellenzék felé tett újabb gesztusként" értékelte.

... Tölgyessy Péter korábban arról beszélt egy konferencián, hogy elképzelhetőnek tartja, az Alkotmánybíróság a jövőben nem vizsgálhat kétharmados törvényeket. Gulyás Gergely azonban nyomatékosította: ez nem szerepel a tervek között.

Arról már született döntés, hogy szerencsés lenne az új alaptörvényben megemlíteni az Alkotmánybíróság hatáskörét, ha nem is teljesen - hangsúlyozta a politikus, aki kifejtette: változtatni akarnak az előzetes normakontroll beterjesztéséhez szükséges képviselők arányán úgy, hogy az ellenzéknek is lehetősége legyen arra.
Hanganyag: Windisch Judit

Nincsenek megjegyzések: