Translate

2010. október 2., szombat

Milyen alkotmányt tart Orbán Viktor kívánatosnak?

2010. október 2., szombat 14:07 InfoRádió
Egy világos, a magyar történelmi hagyományokat tiszteletben tartó, egyszerű, sok értelmezésre nem szoruló, évtizedek múlva is alaptörvényként szolgáló alkotmányt tartok kívánatosnak - nyilatkozta Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormányfő szólt arról is, hogy szerinte kiválóan dolgoznak kormányának tagjai. Magyarország EU elnökségével kapcsolatban a miniszterelnök beszélt egyebek arról, hogy az európai cigány közösségek számára készített hosszú távú javaslatot is el kell készíteni.

Mikorra fogadhatják el az új alkotmányt?
Tavasszal.

Március, április? Május? Még az is tavasz.
Legyen megértőbb velem szemben. Tehát valamikor a tavasz során.

Mit tekint benne a legvitatottabb kérdésnek?
Egyelőre nem látok hevesebb vitákat. Olvasgatom, amennyire itt ez a kampány megengedi, azokat az előterjesztéseket, amelyeket benyújtottak a különböző civil szervezetek meg szakmai érdekképviseletek. Legutóbb a Nemzeti Bank is, meg a Legfelsőbb Bíróság elnöke is elküldte már az észrevételeit, tehát formálódik az a nemzeti konzultáció, amelynek az eredményeképpen leszűrhetjük a lényeget és megszövegezhetjük az alkotmányt. A parlamenti bizottság, úgy látom, hogy jó tempóban dolgozik. Mi igyekszünk, a miniszterelnök mellett működő tanácsadó testület igyekszik követni a parlamenti bizottság tempóját, ezért mondtam, hogy szerintem reális célkitűzés a tavaszi alkotmányozás.

Milyen alkotmányt tart ön személy szerint kívánatosnak?
Egy világos, a magyar történelmi hagyományokat tiszteletben tartó, egyszerű, sok értelmezésre nem szoruló, a későbbi, utánunk következő jó néhány parlament számára alaptörvényként szolgáló alkotmányt tartok kívánatosnak. Lehetőleg egy olyan alkotmányt, amely katalógusszerűen megnevezi a sarkalatos törvényeket is. Tehát azokat a kétharmados vagy négyötödös törvényeket, amelyek az alkotmánnyal együtt rajzolják ki a teljes magyar közjogi berendezkedést, a teljes magyar jogrendszer kontúrjait.

Intézményeket szabályozni kíván az alkotmányban? Kívánatosnak tartja ezt?
Azt gondolom, hogy miután az alkotmányos szabályozás adja a legerősebb garanciát, ezért néhány intézmény esetében néhány alapállítás rögzítése az alkotmányban kívánatosnak látszik. Ez egybevág a rendszerváltás hagyományával, és egybeesik az európai alkotmányos szokásokkal is. És aztán egy-egy intézményre vonatkozó, ugyan fontos, de nem alapvető szabályokat pedig kétharmados, sarkalatos törvényekben illendő megfogalmazni.

Az új alkotmány szellemisége, preambuluma, az a nemzeti együttműködés rendszerének tükre lesz, csak alkotmányos formában?
Kicsit elegánsabbnak kell lennie, levegősebbnek vagy távlatosabbnak, perspektivikusabbnak, hiszen ott azért egy ezeréves magyar államiságnak, legalább ezer éves magyar államiságnak az elismerését is ki kell fejeznie. Tehát emelkedettebb szövegre lesz szükség, mint az a parlamenti határozat, amely most iránymutatás szempontjából vagy értékek szempontjából pótolja a hiányzó alkotmányos előszót, vagy preambulumot.

De mégis pontosabb szövegre? Merthogy intézmények is lesznek benne írva.
Az a második rész. Tehát szerintem először egy preambulumnak kell következni, amely arra a kérdésre ad választ, hogy mégis, miért élünk mi egy országban, mi köt bennünket össze? Mik azok a dolgok, amikről hasonló módon gondolkodunk, mik azok a legnemesebb emberi tulajdonságok, amelyeket mindannyian tisztelünk? Ezt kell összefoglalni egy alkotmány előszavában, legalábbis Európában ez így szokás, az európai alkotmányokat, ha olvassa az ember, akkor ilyen példákat lát maga előtt, és utána következnek a rendelkező részek. Itt már megkezdődnek a szakmai viták, technikai viták, melyik kérdéskörrel foglalkozzon először az alkotmány, az alapvető emberi és szabadságjogok előre kerüljenek vagy hátrébb, az intézmények kerüljenek előre vagy azok hátrébb, de hát ezek már azok a technikai-szakmai viták, amelyek ugyan fontosak, de talán kisebb érdeklődésre tartanak számot. (...)

Az alkotmány elfogadása nem jó alkalom a kormány teljesítményének értékelésére?
Egy alkotmány az sokkal többről szól, mint egy kormány. Tehát kormányok jönnek-mennek, miniszterelnököt hol így hívják, hol úgy, az Alkotmány, az pedig egy komoly dolog, az beleépül az ezeréves magyar államiság testébe, tehát az a törzséhez tartozik, tehát az nem egy cserélhető végtag vagy sapka, hogy hol így, hol úgy viseli az ember a kalapját. Az Alkotmány, az a test része. Tehát az egy sokkal komolyabb dolog, mint az adott kormány teljesítményének értékelése. (...)

Nincsenek megjegyzések: