Translate

2012. október 28., vasárnap

T/8879 törvényjavaslat

T/8879
2012. évi . . . törvény
a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II. törvény módosításáról
1. §
(1) A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II . törvény 36. §-a az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki :
„(2a) Különös méltánylást érdemlő gazdasági érdeknek kell tekinteni, ha a kérelmező igazolja, hogy ő, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, legalább 250 .000,- euro értékben rendelkezik olyan gazdasági társaság által kibocsátott, legalább öt évre szóló határozott idejű értékpapírral, amely gazdasági társaság kizárólag az Államadósság Kezel ő Központ Zrt. által kibocsátott „Letelepedési Államkötvény” forgalmazásával foglalkozik .”
(2) A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II . törvény 36. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki :
„(4) A (2a) bekezdésben meghatározott különös méltányláson alapuló — az (1) bekezdése szerinti — eljárásban a kérelmező helyett jogi képviselő is eljárhat .”
2. §
Ez a törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba .
INDOKOLÁS
Általános Indokolás
A módosítás célja az, hogy – a nemzetközi példák és tapasztalatok felhasználásával – Magyarországon megteremtse az ún.: „befektetői letelepedés” jogintézményét . Ennek érdekében a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II . törvény (a továbbiakban: „Harmtv.”) 36 . § (1) bekezdésében foglalt eljárás kapcsán, különös méltánylást érdemlő körülményként kifejezetten nevesíti, hogy ilyennek kell tekinteni ha a kérelmező igazolja, hogy akár ő személyesen, akár a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – legalább 250 .000,- euro erejéig – rendelkezik olyan legalább öt évre szóló értékpapírral, amelyet olyan gazdasági társaság bocsátott ki, amely kizárólagos tevékenységként csak az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által kibocsátott „Letelepedési Államkötvény"-ek forgalmazásával foglalkozik . Természetesen a kérelmezőnek ezen letelepedési forma esetén is meg kell felelnie az egyéb előírásoknak (pl .: büntetlen előélet, stb .). A jelen módosítás és az egyéb hatályos jogi szabályozás eredménye az lesz, hogy az a személy aki a fenti módon állampapírt vásárol letelepedési engedélyre válik jogosulttá a Harrnty . 35 . (1) bekezdésében foglalt feltételek hiányában is . Természetesen a letelepedési engedély kiadása után is fenn kell állnia a (2a) bekezdésben foglalt feltételeknek, hiszen ha ez nem teljesül, úgy a 37 . § szerint az engedély visszavonásának van helye .
Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását . A letelepedés ezen formája iránt folyamodók más közvetlen befektetései pedig élénkítő hatást fejtenek ki a hazai ingatlanpiacra, kereskedelemre és befektetési piacokra .
A javaslat nem kívánja meghatározni a kibocsátásra kerül ő államkötvény kamatát, vagy futamidejét, ez a jogszabályi feltételek betartásával és a piaci viszonyokra való figyelemmel az ÁKK Zrt. feladata.
Mivel olyan speciális letelepedési formáról van szó, amely a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését is szolgálja, ezért a javaslat ezen eljárásban lehetővé teszi jogi képvisel ő igénybevételét is.
Részletes Indokolás
az 1 . §-hoz
A Harmtv. 36. §-át egészíti ki a megnevezett méltányossági indokkal, amelyet figyelembe kell venni a 36 . §-ban meghatározott méltányossági eljárás során .
Mivel olyan speciális letelepedési formáról van szó, amely a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését is szolgálja, ezért a javaslat ezen eljárásban lehet ővé teszi jogi képviselő igénybevételét is.
a 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére
Helyben
Tisztelt Elnök úr!
Magyarország Alaptörvénye 6 . cikk (1) bekezdése alapján, „A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II. törvény módosításáról” a következő törvényjavaslatot kívánom benyújtani.
Budapest, 2012. október 27 .
Rogán Antal, Babák Mihály, Kapus Krisztián
Fidesz — Magyar Polgári Szövetség

Nincsenek megjegyzések: