Translate

2012. október 9., kedd

„Ez már szinte burleszk” Orbánék tervét ekézték a szakértők

A választási szakértők szerint az előzetes regisztrációról szóló döntés az Alkotmánybíróság kezében van illetve lesz. Abban valamennyien egyetértenek, hogy az előzetes regisztráció indokolatlanul és aránytalanul szűkíti a választójogot. Az, hogy a választásnál lesz boríték vagy sem az inkább részletkérdés. Ha a titkosság nem sérül, akkor ez nem kifogásolható. Ez az adatvédelmi biztos véleménye.

„Ez már tényleg a burleszk kategóriáját is megközelíti” - ez a véleménye a törvény módosításának módosításáról László Róbert választási szakértőnek, aki szerint, amikor ezt a regisztrációs ötletet a Fideszben kitalálták, már akkor tartottak attól, hogy ez alkotmányosan megkérdőjelezhető és ezért rögtön azután, hogy a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot benyújtották kezdeményezték az alaptörvény módosítását is.

„Így viszont, hogy a részletszabályokat beleírják az alaptörvénybe, azzal már elég valószínű, hogy megkötik az Alkotmánybíróság kezét és nem mondhatják azt, hogy nem szükséges vagy nem arányos az egész intézmény, hogyha az egészet részleteiben beleírják az alaptörvénybe” – mondta az ATV-nek László Róbert.

Az emberek elsöprő többsége – a Medián felmérése szerint több mint 78 százaléka – nem ért egyet az előzetes regisztrációval, ezért nem meglepő, hogy a Fideszt nem akar ez ügyben népszavazást tartani, de az előzetes normakontrollt vállalják. „Úgy tűnik, hogy ezen betoldott passzusok alapján tényleg szűkebb az Alkotmánybíróság mozgástere, a nemzetközi egyezményekből, ha van bátorsága hozzá, még mindig levezetheti azt, hogy Magyarországon teljesen szükségtelen és aránytalan korlátozása a választójognak” – vélekedett a szakértő.

Ennek ellenére László Róbert csak kisebb változtatásokra lát esélyt, például arra, hogy megszűnik a megkülönböztetés és nemcsak a külföldön élők regisztrálhatnak levélben. Az adatvédelmi biztos szerint, ha a biztonsági garanciák megteremthetők, akkor ez nem kifogásolható. Péterfalvi Attila szerint a választási boríték is elmaradhat, ha ezzel a szavazás titkossága nem sérül. A Magyar Helsinki Bizottság szerint sincs semmi szükség a választójog korlátozására: a szabályozás ugyanis sérti az európai jogok nemzetközi egyezményét.

„Hogy ne ilyen szabályok alapján történjen a választás, egyetlen egy lehetséges megoldás van, mégpedig az, hogy miután elfogadták és kihirdették a szabályt, az ombudsman a nemzetközi szerződésbe ütközésnek a vizsgálatát kéri majd az Alkotmánybíróságtól ennek a szabálynak, mert erre lehetősége van” – mondta el az ATV-nek Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság szakértője.

Ha Szabó Máté ezzel egyetért, akkor legjobb esetben egy másfél év alatt a már elfogadott szabályozást még a mostani feltételek mellett is megsemmisítheti az Alkotmánybíróság.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések: