Translate

2012. október 27., szombat

Jogerős: Erre kötelezte Ádert a bíróság

Jogerősen is visszahelyezte állásába a Zalaegerszegi Törvényszék azt a két somogyi bírót, akiket azért mentett fel a köztársasági elnök július 16-i hatállyal, mert betöltötték a 62. életévüket. Az első fokú munkaügyi bíróság augusztus végén helyezte hatályon kívül a felmentésről szóló határozatot. Az ítélet szerint az állásból történt felmentésről szóló határozat jogellenes volt, mert az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 évesnél idősebb bírák nyugdíjazásáról szóló törvényt. A döntés ellen az Országos Bírói Hivatal fellebbezett, annak ellenére, hogy az őket képviselő ügyvéd is elismerte a felmentett bírók keresetének jogosságát. A ma meghozott döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az abban foglaltakat az OBH-nak és a köztársasági elnöknek is végre kell hajtani.

Üres székek előtt, az ítélethirdetésre megjelent újságíróknak olvasta fel a már jogerős határozatot a Zalaegerszegi Törvényszék bírója. A mai tárgyalásra az egyik érintett bíró sem jött el, de a fellebbezést benyújtó országos Bírói Hivatal képviselője sem jelent meg a tárgyaláson. Ha eljöttek volna, akkor azonnal értesülhettek volna arról, hogy a bíróság elutasította a beadványukat, s egyben kötelezte őket, hogy minderről értesítsék a felmentő határozatokat aláíró Áder Jánost is.

„Kötelezi az alperest, hogy nyolc napon belül, a jogerős ítélet megküldésével szolgálati úton kezdeményezze a felperes köztársasági elnök általi kinevezését. A fellebbezési illetéket az állam viseli. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye” – közölte dr. Bartalné dr. Mentes Judit, bíró.

Ezek a felvételek még augusztus 23-án készültek az első fokú tárgyaláson. Akkor ugyanazt a két bírót helyezte vissza állásába a bíróság, akiknek ügyében most született meg a jogerős ítélet. Az első fokú ítéletben szereplő állításokat nem is vitatták a fellebbezésben.

„Az alperes az elsőfokú eljárásban és a fellebbezésben sem vitatta a felmentés jogellenességét, vagyis a felmentés jogalapját” – emlékeztetett a bíró.

A fellebbezésben eljárási hibákra próbáltak hivatkozni, s ezzel elérni, hogy a másodfokú bíróság helyezze hatályon kívül az első fokon meghozott, a bírókat eredeti állásukba visszahelyező ítéletet. A Zalaegerszegi törvényszék úgy ítélte meg, hogy az első fokon eljáró Munkaügyi Bíróság jogszerűen járt el, így az általa meghozott ítélet jogerős. Ez pedig azt jelenti, hogy az Országos Bírói Hivatalnak az abban leírtak szerint kell a két somogyi bírót a felmentésük előtti szolgálati viszonyába visszahelyezni.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések: