Translate

2016. január 6., szerda

Köln: A rendőrség mellett a ZDF is elismerte hibáját

Egyre több áldozat jelentkezik a hatóságoknál

MH-összeállítás – 2016.01.06. 07:44

A ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztő-helyettese közölte, hibát követtek el azzal, hogy a hétfői esti híradóban nem számoltak be a szilveszter éjszakáján Kölnben nők ellen elkövetett támadásokról. A csatornát rengeteg bírálat érte a közösségi médiában. Válaszként kedden egy tízperces riportot szenteltek az egyre nagyobb politikai vitát kiváltó erőszakhullámnak.

zdfSok bírálat érte a ZDF-et, mert nem tudósított a kölni erőszakről Elmar Theveßen kedden délután a ZDF Facebook-oldalán megjelent rövid közleményében úgy fogalmazott: világos volt, hogy olyan történésről van szó, amelyről be kellett volna számolni, és az adó mulasztást követett el azáltal, hogy meg sem említették az esetet az esti híradóban.

"Nyíltan kell beszélni!"
A kölni támadásokat követően egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő.
Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről. A nők meghallgatását követően a szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták. Az elkövetőket a rendőrség egyelőre nem azonosította, és a szóvivő szerint a szilveszter éjjelén történtek "összetett jellege" miatt ez "rendkívül nehéz".
A rendőrség fellépését a német szövetségi belügyminiszter is élesen bírálta.
"Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség" - jelentette ki Thomas de Maiziere. A Bild című napilapnak nyilatkozva a miniszter arról beszélt, hogy az elkövetőket származásuktól függetlenül meg kell büntetni. "Ha voltak köztük menedékkérők, arról is nyíltan kell beszélni" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

A főszerkesztő-helyettes szerint az ügy bemutatását azért halasztották el keddre, a kölni városvezetés által a kérdésben tartott válságértekezlet napjára, hogy kiegészítő interjúkat tudjanak készíteni az anyaghoz. Ezzel azonban egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet - írta Elmar Theveßen. A ZDF Facebook-oldalán az érintett bejegyzéshez több mint ezer komment érkezett, számos hozzászóló arról írt, hogy a történtek miatt elvesztette bizalmát a közszolgálati tévé iránt. A ZDF kedd esti híradójában 10 perces riportot szentelt a kölni támadásoknak.

Korábban a német rendőrséget is bírálatok érték, amiért csak január 4-én számolt be a szilveszter éjszakáján történt eseményekről. A rendőrség szerint szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik - szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint - "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". A tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket. Egyes beszámolók szerint volt, akiket 30 férfiból álló csoport vett körül. A szilveszter utáni napokban is történtek hasonló esetek.

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány hétfőn nagy számú szexuális bűncselekmény és egy nemi erőszak elkövetéséről számolt be. Legfrissebb adatok szerint kilencven ilyen, molesztálással és lopással kapcsolatos feljelentés érkezett a rendőrséghez.

Hárman őrizetben
Három embert őrizetbe vettek a Kölnbenelkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben - közölte szerdán Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere. A politikus az eljárás érdekeire hivatkozva nem mondott többet a gyanúsítottakról
Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal. A hatóság elmondta, hogy 2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője tudatta: szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

Késett az információ, késett a szembesülés

A molesztálásokról szóló hírek már január elsején megjelentek, akkor azonban még nem említették az elkövetők származását, ezt ugyanis a rendőrség nem teheti meg. A mintegy ezerfős csoport meglehetősen szervezettnek tűnt a beszámolók szerint, amelyeket később a kölni rendőrség vezetője is megerősített. A petárdázó fiatalok zöme részeg volt és egyáltalán nem beszélt németül.
A szerda reggeli adatok szerint a mintegy kilencven feljelentést tevő nő negyedét szexuálisan is molesztálták, többeket megloptak, elsősorban a mobiltelefonok érdekelték a tolvajokat. A hatóságok eddig csak öt személyt vettek őrizetbe, ami meglehetősen furcsa a több száz elkövetőről szóló beszámolók után.

A kölni rendőrfőnök, Wolfgang Albers szerint a bűnözés új dimenziójáról van szó, hiszen a pályaudvar környékén tartózkodó észak-afrikaiak már régóta nem ismeretlenek a hatóságok számára: eddig többnyire két-három fős csoportokban ténykedtek, az utasokat lopták meg. Viszont újdonság, hogy most egységes tömeggé álltak össze, és tudatos stratégiával nézték ki, vették körbe és molesztálták vagy lopták meg áldozataikat.

A Kölner Stadtanzeiger című helyi lap beszámolója szerint a Szilveszter éjszakáján történt támadásokat nem a most érkezett migránsok követték el, hanem olyanok, akik régóta élnek a városban. A lap azt firtatja, hogy miért nem tisztázza senki, honnan érkeztek és miből élnek ezek a csoportok. Azt is szorgalmazza, hogy tisztázódjon: hogyan szerveződhetett meg így a "csőcselék", amely (a jelekből ítélve) bűnözésből él.

http://magyarhirlap.hu/cikk/44407/Koln_A_rendorseg_mellett_a_nemet_teve_is_elismerte_hibajat

Nincsenek megjegyzések: