Translate

2013. június 26., szerda

alkotmányellenes a házasság védelmében született amerikai szövetségi törvény

5:4 arányban törölte el az amerikai legfelsőbb bíróság a melegházasságot tiltó DOMÁ-t (Defense of Marriage Act, törvény a házasság védelméről). Az ideológiai határvonalakat ezúttal egy veterán, a 25 éve és négy hónapja bíráskodó Anthony Kennedy lépte át és szavazott a liberális kisebbséggel. Kennedy Reagan kinevezettjeként a konzervatívok közé tartozik, az egészségbiztosítási törvényt például ő leszavazta.

A DOMA szövetségi szintű szabályozás, ami például öröklési ügyekben különbözteti meg hátrányosan a meleg párokat – tehát nem kifejezetten tiltja a melegházasságot, csak megkülönbözteti azt a heteroszexuális párkapcsolattól.

Az amerikai legfelsőbb bíróság ítélete szerint nem lehet kizárni az azonos nemű párokat a házastársakat megillető kedvezményekből. Az egész sztori egy fájdalmas magánéleti eseménnyel kezdődött.

A pert Edith Windsor indította, aki 2007-ben, a kanadai Ontarióban házasodott össze Thea Spyerral még 2007-ben. Spyer 2009-es halála után Windsor örökölte teljes vagyonát. A törvényeknek megfelelően befizetett 363053 dollár adót, amit a házastársak öröklésének adómentességére hivatkozva vissza is igényelt.

Kérelmét azonban a DOMA 3. paragrafusára hivatkozva elutasították. Az ezernél is több szüvetségi szabály alapjául szolgáló törvény ugyanis a házasság és a házastárs fogalmát is az azonos nemű párokat kizárva határozta meg.

A poént, a bíróság döntését már ismerjük, mindjárt beleásom magam abba is, hogy miért döntöttek így öten, és miért gondolták négyen, hogy a melegeket nem illetik meg ugyanazok a jogok.

Már írtunk az amerikai legfelsőbb bíróság ideológiai törésvonaláról. A kilenc fős testület négy tagját nevezték ki demokrata, öt tagját republikánus elnökök. Ennek megfelelően öt bírót konzervatívként, négyet liberálisként tartanak nyilván. Ez az ideológiai felosztás az alkotmányszemléletükre is igaz szokott lenni.

A liberálisak aktivista, a konzervatívok konzervatív felfogásúak.

Vagyis a liberálisok hajlamosak kiterjesztően, a konzervatívok szöveghűen értelmezni az alkotmányt.

A mostani döntés viszont alapvetően konzervatív, az alkotmány szöveghű értelmezésén alapul.

Az alkotmány a házasság kérdésének nem sorolja a szövetségi állam feladatai közé, a legfelsőbb bíróság gyakorlatában eddig is tagállami felelősségként értékelték a házasság kérdését. A DOMA viszont általános, szövetségi szinten határozza meg férfi és nő kapcsolataként a házasságot. Ezzel egyrészt olyan kérdést szabályoz, ami nem a szövetségi állam kimondott feladata. Arról nem is beszélve, hogy ellentétes az 5. alkotmánykiegészítéssel, mert szövetségi törvényként olyan szabadságjogtól foszt meg embereket méltányos bírósági eljárás nélkül, amely szabadságjogokat az érintett csoportnak tagállami törvények garantálnak.

Ugyanaz a konzervatív jogfelfogás, amely alapján összességében alkotmányellenesnek találták a DOMA a házasságot férfi és nő kapcsolataként meghatározó részét, érvényesül abban is, hogy a határozat nem érinti a melegházasság tilalmát tagállami szinten engedélyező szabályokat.

A többség véleménye szerint a DOMA két operatív klauzulája – vagyis végrehajtható rendelkezése közül – azzal, amely a tagállamoknak megengedi, hogy ne ismerjék el a más tagállamban kötött melegházasságokat, nem foglalkoztak, azok érvényesek maradtak. Azt a részt törölték csak el, amely alapján ezernyi szövetségi törvény csak a férfi és nő között köttetett házasságot ismerte el házasságként. Ilyen törvény a jövedelemadóról szóló is, melynek részeként Edith Windsor örökségét is megadóztatták.

Most azonnal a Stonewallhoz akarok menni!

Ez volt Edith Windsor első mondata, amint megtudta, hogy megnyerte a pert. Még Barack Obama is felhívta, akinek Windsor meg is köszönte a kiállását a melegek mellett.

Az, hogy kiállt mellettünk, az hozott változást az egész országban
mondta Obamának. (A kiállásra a coming out for us kifejezést használta, ugyanazt, amit a másság felvállalására is használnak.)

A perben elméletileg az amerikai kormány volt az ellenérdekelt fél, de Obama utasítására az igazságügyi minisztérium elállt attól, hogy a DOMA mellett érveljen. Ezt a szerepet végül az amerikai képviselőház vállalta magára.

A DOMA alkotmányosságát kétségbe vonó Edith Windsor 1963 óta élt együtt Thea Spyerrel, akivel 1993-ban, amint azt a New York-i törvények lehetővé tették, legalizálta is kapcsolatát. Élettársak lettek. 2007-ben Spyer egészségi állapota miatt döntöttek a házasság mellett.

Akkor New York-ban még nem köthettek házasságot a melegek, de az állam elismerte a máshol kötött melegházasságokat. Ezért mentek Kanadába.

http://444.hu/tag/alkotmanyellenes-a-hazassag-vedelmeben-szuletett-amerikai-szovetsegi-torveny/

Nincsenek megjegyzések: