Translate

2013. március 28., csütörtök

Kövér László nem felejt, de nem is tanul

*Vérségi kapcsolatot már nem feltételez, de továbbra is sértegeti a tüntetőket a házelnök

Felemás bocsánatkérést engedett meg magának Kövér László, amiért a Fidesz-szék-házat elfoglalók kommunista apu-káit emlegette. A házelnök belátta: fogalma sincs, kik az ott tüntetők felmenői, ugyanakkor úgy vélte, "ez ugyanaz a levitézlett társaság, amely SZDSZ-nek és MSZP-nek nevezve magát többször is tönkretette az országot. Ha vérségi kapcsolat nincs is, a szellemi-politikai rokonság egyértelműnek tűnik." Kövér a Fidesz 25. születésnapja alkalmából, majd szerda este Baján, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének rendezvényén is a tőle megszokott stílusban beszélt: eladósítással, bűnözéssel és nemzetárulással jellemezte például a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányokat. A Fidesz választmányi elnöke tehát az utóbbi hetekben sem hazudtolta meg magát, ezúttal azonban az MSZP szerint túllépett azon a határon, amit egy magára valamit is adó politikus megengedhet magának. Kövér ugyanakkor nem a meglepetések embere: már az első Orbán-kormány idején is köteles beszédéről híresült el.

A Fidesz megmondóembere már nem ismer a maga számára határokat

Kövér nem felejt, de nem is tanul

*A házelnök szerint a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tevékenységét az eladósítás, a bűnözés, a nemzetárulás jellemezte

Eladósítás, bűnözés, nemzetárulás. Kövér László szerint ez jellemezte a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányokat. A házelnök erről szerda este Baján, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) rendezvényén beszélt. Közvetlenül azelőtt, hogy megjelent a Heti Válasz, amelyben egyebek mellett azt fejtegette, "az elmúlt 23 évben soha nem mi léptünk át először korábban létezett íratlan szabályokat, a jogállam és demokrácia írott szabályait pedig mindig betartottuk".

"A külvilág számára ez azt jelentené, hogy a demokráciát számoltuk fel - akkor is, ha vannak országok, amelyek elég demokratikusan működnek alkotmánybíróság nélkül" - mondta Kövér László a Heti Válasz azon kérdésére, hogy miért nem törölték el az Alkotmánybíróságot (Ab). A házelnök a lapnak adott interjúban egyebek mellett kifejti, hogy a Stumpf István alkotmánybíró "által képviselt önhatalmú és parttalan jogászkodás nélkül ugyanakkor jól meglennénk". Kövér szerint ugyanis ha valami, akkor az a Stumpf által megfogalmazott ötlet tényleg az alkotmányos jogállam és a demokrácia halálát jelentené, ha az Ab vizsgálhatná az alkotmány rendelkezéseit is. Kijelentette: igazságtalan és megalapozatlan volt, amikor a Fidesz-székházat elfoglalók kommunista apukáit emlegette, hiszen fogalma sincs, kik az ott tüntetők felmenői. Ugyanakkor úgy vélte, "ez ugyanaz a levitézlett társaság, amely SZDSZ-nek és MSZP-nek nevezve magát többször is tönkretette az országot. Ha vérségi kapcsolat nincs is, a szellemi-politikai rokonság egyértelműnek tűnik." A közelmúltban további elképesztő kijelentéseket tett, ezekből is szemezgetünk.
- "De miért gondoljuk, hogy azok, akiket pártok jelölnek alkotmánybírónak, jellemesebbek, okosabbak és függetlenebbek az őket jelölőknél? Miért gondoljuk, hogy csak négyévente megválasztott politikusok vannak kitéve a kísértésnek, hogy túlterjeszkedjenek a hatáskörükön?"
- "Ki is a demokrata? Én, aki szerint a nép szabad döntésén múlik az ország iránya, aztán négy év múlva lehet korrigálni, vagy az, aki a nép iránti bizalmatlanságában egy szűk grémiumtól várja, hogy a csillagok állásából, belekből és madárcsontokból olvassa ki, hogy alkotmányosságisten mit üzen a földi halandóknak?"
- "Eszünkbe nem jutott, hogy el kellene mennünk innen, pedig akkor diktatúra volt. Akik ma a röghöz kötés ellen tiltakoznak, átgondolni sem képesek, mi ellen menetelnek, nemhogy olyan morális alapról tennék ezt, mint mi annak idején."
- "A mai baloldal nagyobbik része sajnos abba a kategóriába esik, amely hagyományként ápolja a hazaárulást."
- "(...) 1989-ben nem a társadalom belső erői vetették le magukról a diktatúra működtetőit, hanem külső nyomásra kénytelenek lettek paktumokat kötni velük. A későbbi paktumkötésekből azután a Fideszt ki is hagyták."
- "Az elmúlt 23 évben soha nem mi léptünk át először korábban létezett íratlan szabályokat, a jogállam és demokrácia írott szabályait pedig mindig betartottuk."
- "Nem gondolom, hogy vállalhatatlan cselekedeteket kellene mosogatnunk csak azért, hogy eggyel több ikont tudjunk felmutatni a másik oldallal szemben. Annak viszont, hogy mindig onnan diktálják, ki vállalható, jelentem, vége van."
- "Magyarországon szellemi és politikai értelemben vett hideg polgárháború zajlik, melynek jegyében a baloldali értelmiség az emberekben lévő rosszra apellál, és próbálja kikezdeni azokat az értékeket, amelyek összetartják a társadalmat. Az egymás iránti bizalmat, az együvé tartozást, a jövőbe vetett hitet" - mondta ezt már a Hír Tv-ben.
- "Mára összeomlóban van a II. világháború után liberális dogmára épült világ, melynek főszereplői nem szeretnének csak úgy letakarodni a porondról."
- "Bajnai Gordonnak azt kellett volna mondania, hogy szégyellem a pofámat, (...) el is megyek a fészkes fenébe."
- "Ha mi befognánk a szánkat, aztán csinálnánk ugyanazt, mint amit a Bajnaiék csináltak, akkor mi mintademokrácia lehetnénk, a kutya nem ugatná meg a kétharmados törvényeinket és az alaptörvényünket" - ezt az M1 Lényeg című műsorában mondta a házelnök.
Európában "szabályos antikeresztes háború" folyik a keresztény értékekkel szemben. "Itt aki nem akarja föladni hitbéli meggyőződését, nem akarja föladni nemzeti kultúráját, nem lelkesedik eléggé a multikulti meg a minden normát félresöprő új világrend iránt, az előbb-utóbb valamilyen bélyeget kap a homlokára."
- "Az alaptörvény negyedik módosítása újabb ürügyet adott az Orbán-kormány elleni nemzetközi puccskísérletre, az ingerültséget azonban nem ez a korábbiakhoz képest jelentéktelen változásokat hozó módosítás, hanem a rezsicsökkentés váltotta ki".
Kövér László szerda este, közvetlenül az interjú megjelenése előtt Baján, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) rendezvényén azt fejtegette, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tevékenységét az eladósítás, a bűnözés, a nemzetárulás jellemezte, aminek következtében működésképtelen helyzetbe sodorták Magyarországot. Kijelentette: "ötszázmilliárd forint hiány tátongott abban a költségvetésben, amelyet a szakértő Bajnai-kormány hagyott örökül." Hozzátette, az Európai Unió illetékesei "cinkosak voltak abban a hazugságban", amelyet a Bajnai-kormány a költségvetéssel kapcsolatban állított. Arról is beszélt, hogy Matolcsy György irányításával nem ortodox gazdaságpolitikát vezettek be, nem az emberektől akartak elvenni további milliárdokat, hanem a monopolhelyzetben lévő szolgáltatóktól, "akik annyit vittek ki előtte az országból, amennyit nem szégyelltek". Szerinte "negatív gazdaságpolitikai és kifejezetten ellenséges politikai környezetben" dolgozik a kormány. Ennek ellenére jobb eséllyel indulnak a kormánypártok a következő választásnak, mint az előző ciklusokban bármikor. Hogy ebből mi lesz 2014-ben, az "a jövő zenéje", mivel egyáltalán nem gondolja, hogy "a következő választásokat eldöntöttnek lehet tekinteni".

Kötél, strigák, idióták

- Az első Orbán-kormány részben Kövér "köteles beszéde" miatt bukott meg. A Fidesz választmányi elnöke 2002. március 23-án, egy békéscsabai kampányrendezvényen az olimpia hazai megrendezése kapcsán kijelentette: "Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat." Hozzátette: "Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni a céljainkat, legfeljebb koloncként magunkkal cipeljük őket." A beszédet némi változtatással Szombathelyen is megismételte, ez alkalommal azonban azt ajánlotta: "járjanak elő jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk."
- Kövér a Fidesz 2002. februári kongresszusán strigákról - emberből állattá változó lényekről - beszélt. Mint mondta: "Ezen a kongresszuson a továbbiakban strigákról s egyéb ártó lényekről, honkupecekről és szellemi hajléktalanokról szó ne essék. Nem azért, mert ilyenek nincsenek, hanem azért, mert napjaik meg vannak számlálva."
- 2011 novemberében a Hír Tv-ben a strasbourgi emberi jogi bíróságnak a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott ítélete után közölte, hogy "Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott ötven éven keresztül (...), úgy gondolja, hogy a szabadságjogokhoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon".
- "Méltatlan", hogy a "tőlem balra" helyet foglaló képviselők egyáltalán ott ülhetnek az Országgyűlésben - mondta a házelnöki pulpitusról azon a parlamenti ülésen, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök lemondott.
- A Hír Tv-ben úgy fogalmazott, az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János köztársasági elnökké választásában, "mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet". Hozzátette, az lenne jó, ha a szocialisták "egyáltalán nem lennének a parlamentben (...) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak."
Fazekas Ágnes
Népszava
2013.03.29.

Nincsenek megjegyzések: