Translate

2013. március 7., csütörtök

„Komoly figyelmeztetés” Strasbourgból üzentek Orbánéknak

Levélben válaszolt az Európa Tanács főtitkárának Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes azt írta: az Alkotmánybíróság nem tartalmi okok miatt semmisítette meg az átmeneti rendelkezéseket, ezért az alaptörvény mostani változtatásai a vitatott passzusok beépítését célozzák. Thorbjorn Jagland egy német lapnak adott interjújában elmondta: Kövér Lászlóhoz és Navracsics Tiborhoz fordult annak érdekében, hogy az alaptörvény-módosítás hétfőre tervezett szavazását halasszák el.

Hétfőre tervezi az alaptörvény negyedik módosításáról szóló szavazást az országgyűlés. Többek között ez a dátum, és a változtatás módja váltotta ki az Európa Tanács főtitkárának aggodalmát, aki szerint a módosítás benyújtása és várható elfogadása között túl kevés idő telik el, így az Uniónak nincs elég ideje tanulmányozni a alkotmányos erőre emelkedő részeket. Thorbjorn Jagland azt is állította: aggályosnak tartja az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével.

A kormánypárti javaslat a korábban az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezések alaptörvénybe emelését javasolta, vagyis az alkotmány szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, vagy a szülő gyermek viszony lenne, törvényre emelkedne az egyetemisták röghöz kötése és tilos lenne az utcán élni. A Financial Times szerkesztőségi cikkében arról írt: az uniónak kilátásba kellene helyeznie Magyarország szavazati jogának megvonását, hogy így ösztönözzék az Orbán-kormányt a demokratikus normák betartására. Kovács László uniós biztos szerint ez egy komoly figyelmeztetés.

„Én a Financial Times ilyesfajta cikkeit nagyon komolyan venném a kormány helyében, de hát a kormány ennék sokkal súlyosabb figyelmeztetéseket is figyelmen kívül hagy, sőt, akár ellenkezőjére fordítja” – mondta Kovács László, volt uniós biztos az ATV-ben.

Hasonló véleményen van az Európa Tanács főtitkárának az ügyben levelet küldő Magyar Helsinki Bizottság szakértője is, aki szerint annak azonban kicsi az esélye, hogy ez a szankció valóban megtörténik.

„Ennek a döntésnek a meghozatalához a Tanácsban egyhangú szavazatra van szükség, ennek a politikai realitása minimális” – fogalmazott Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője.

Navracsics Tibor csütörtökön levélben válaszolt az Európa Tanács főtitkárának. A miniszterelnök-helyettes szerint az Alkotmánybíróság formai okok miatt semmisítette meg a vitatott jogszabályokat, a mostani változtatások a rendelkezések beépítését szolgálják. Navracsics Tibor azt is jelezte: bármikor áll a főtitkár rendelkezésére a kérdések tisztázása érdekében.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések: