Translate

2012. szeptember 10., hétfő

Végzetes döntésre készül a német alkotmánybíróság?

A német alkotmánybíróság egy bajor keresztényszociális képviselő javaslatára közölte: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy elhalassza a piac által már régóta várt döntését az állandó európai válságkezelési alap, az ESM jogszerűségéről. Jelen állás szerint szerdán hoznák nyilvánosságra a bírósági döntést, amely az utolsó jelentős akadályt is elgördíthetné az alap elindítása elől.

A német alkotmánybíróság közölte: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy elhalassza a döntést azzal kapcsolatban, az ESM megfelel-e a német alkotmány szigorú szabályozásának. A döntésének nyilvánosságra hozatalát eredetileg e hét szerdájára tervező bíróság azért "bizonytalanodott el", mert ennek elhalasztását kérte tőle egy német parlamenti képviselő.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) euroszkeptikus képviselője, Peter Gauweiler az utolsó pillanatban ugyanis olyan beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, amely szerint az Európai Központi Bank múlt héten bejelentett "korlátlan" kötvényvásárlási programja új helyzetet teremtett, és mielőtt az ESM-ről döntene, ennek jogosságát is meg kellene vizsgálnia az alkotmánybíróságnak. A befolyásos politikus szerint az ESM-nek csak akkor lenne szabad hatályba lépnie, ha az EKB-tól elvennék a jogot, hogy "végső mentőalapként" működhessen.

Az alkotmánybíróság rendkívüli ülésének eredményét várhatóan kedden reggel hozzák nyilvánosságra. A német alkotmánybíróság döntése az utolsó akadályt is elgördíthetné az ESM-ről szóló EU-s szabályozás hatályba lépése elől, ezért is várja a piac nagy figyelemmel.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/vegzetes_dontesre_keszul_a_nemet_alkotmanybirosag.172575.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Nincsenek megjegyzések: