Translate

2012. szeptember 10., hétfő

Csalás a román népszavazáson?

Forrás: Kossuth Rádió, Krónika

Módszeresen csaltak Romániában a választási bizottságok az államfő leváltásáról rendezett népszavazáson, állítja a korrupcióellenes vádhatóság főügyésze.

A román népszavazáson a részvétel így is elmaradt az ötven százalékos érvényességi küszöbtől, és Traian Basescu visszatért hivatalába. Az ügyészség bűnvádi eljárást indított a nagyobbik koalíciós párt főtitkára ellen. A kormánypártok ezt politikai boszorkányüldözésnek tartják.

Daniel Morar főügyész azt állítja, helyenként a voksok 10-15 százaléka is hamis volt, egyes falvakban a voksok 40 százaléka a zárás előtti 1-2 órában került az urnába. „Szellemek voksoltak nem létező személyigazolvánnyal, olyanok nevében adtak le szavazatokat szülőfalujukban, akik külföldön dolgoznak, vagy akik Afganisztánban teljesítenek katonai szolgálatot. Halottak is voksoltak, és olyanok is, akik börtönbüntetésüket töltötték más településeken” sorolta Daniel Morar a Realitatea hírtelevíziónak adott interjújában.

Korábban a sajtó is beszámolt arról, hogy egyes településeken a névjegyzékben szereplők többszöröse szavazott. A korrupcióellenes ügyészség a napokban bűnvádi eljárást indított Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt főtitkára ellen. Őt azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy politikusi befolyását felhasználva csalásra bujtatta fel a választási bizottságokat az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében.

A kormánypártok az ügyészségi akciót Basescu bosszújának tartják. Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, saját maga ellen is ügyészségi vizsgálatot kér, és erre biztatta azt a hét és félmillió polgárt is, aki Basescu leváltására voksolt a népszavazáson.

Nincsenek megjegyzések: