Translate

2012. szeptember 25., kedd

Tarolt a kormány Belaruszban

Unalmas választás, boldogság a nép számára – így összegezte a vasárnapi törvényhozási választási eredményeket Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke.
Miklós Gábor | NOL|

A tekintélyuralmi rendszer első számú vezetője kijelentette: civilizált társadalomban, civilizált államban ilyen módon kell lebonyolítani a választást. Ez annyira jól sikerült, hogy a 110 képviselői körzetben 109-ben nyilvánították érvényesnek. Egyetlen körzetben lett érvénytelen, ott, ahol egyetlen jelölt indult a liberális-demokrata párt nevében. A képviselőházba bejutott valamennyi jelölt előzőleg deklarálta, hogy támogatja Lukasenko kormányzatát. A jelöltek túlnyomó része pártonkívüli: Lukasenko nem szereti a pártokat.

A választási kampányból előzőleg kiszállt a legtöbb ellenzéki jelölt, miután jelöltjeiket nem engedték be a szavazatszedő bizottságokba, s az ellenzéki jelöltek beszédeit nem, vagy csak megcsonkítva adta le az állami televízió. Ezekre a szabálytalanságokra is utalt az EBESZ választás-ellenőrző missziójának vezetője, Antonio Milososki, aki szerint jogos volt a választói bizalmatlanság Belaruszban azt illetően, semleges testület számolja-e szavazataikat. Milososki utalt arra, hogy hatósági döntésekkel korlátozták az ellenzéki jelöltek indulását. A megfigyelők szerint a választásokból „hiányzott a verseny eleme.” Minszkben sajtóértekezletet tartottak a Független Államok Közösségének megfigyelői, akik szerint minden a nemzetközi normák szerint történt a fehérorosz választásokon.

– Újságíró kollégáink már hetekkel ezelőtt összeállították a jelöltlista alapján a győztesek listáját – mondta a Népszabadságnak Andrej Szkurko, a Nasa Niva című, független hetilap főszerkesztője. Állami tisztviselők, korábbi képviselők, egyes szakmák kiemelt képviselői – ők voltak a biztos nyerők. Szkurko hangsúlyozta: a lakosság közönyét magyarázza, hogy az országban nincsenek független hatalmi ágak, a parlament és az igazságszolgáltatás is az elnök alárendeltje. Az újságíró elmondta, adatok voltak arra, hogy a körzetek jelentős részében nem volt meg a szükséges részvételi arány, de a rezsim ezen egy tollvonással túltette magát.

Nincsenek megjegyzések: