Translate

2016. február 7., vasárnap

Kiska befűtött a taláros testületnek

POZSONY | Nem nevez ki új alkotmánybírót a választásokig Andrej Kiska köztársasági elnök, aki tegnap alkalmatlannak nevezte az Alkotmánybíróságot. Peter Pellegrini (Smer) házelnök szerint az államfő miatt működésképtelenné válhat a taláros testület.
Andrej Kiska államfő a márciusi parlamenti választásokig nem lép az alkotmánybíró-jelöltek ügyében. Kiska korábban alkalmatlannak minősített öt jelöltet, akik az Alkotmánybírósághoz (AB) fordultak. Az AB szóbeli és írásos indoklása eltérő volt. Közben decemberben a parlament egy újabb megüresedő helyre két smeres képviselőt, Mojmír Mamojkát és Jana Laššákovát jelölt. „Az Alkotmánybíróság nem viselkedhet úgy, mint egy megbízhatatlan politikai párt, mely mást mond, és mást cselekszik. Meg kell állapítanom, hogy a taláros testület alkalmatlan és elutasító” – közölte az államfő, aki szerint jómaga már mindent elkövetett azért, hogy működőképessé tegye az AB-t. Kiska úgy véli, az Alkotmánybíróság és az államfői jogkörök körüli bizonytalanságot csak az új parlament oldhatja meg. Ezt kétféleképpen teheti meg: vagy pontosan meghatározzák az államfő kompetenciáit az AB-vel kapcsolatban, vagy új jelölteket állít.
Peter Pellegrini házelnök érthetetlennek nevezte Kiska döntését. „Az alaptörvény a márciusi választások után sem változik. Ráadásul az AB egyértelműen állást foglalt a jelöltek kinevezésével kapcsolatban” – állítja Pellegrini, aki szerint Kiska lépése megbéníthatja az Alkotmánybíróságot. „Csak azért nem lehet módosítani az alkotmányt, mert az államfőnek vagy tanácsadóinak nem tetszenek egyes passzusai” – jelentette ki a házelnök. Pellegrini álláspontja változatlan: a plénum nem állít új jelölteket, Kiskának választania kell a korábbi alkotmánybíró-jelöltek közülük. Az AB egyébként február 28-tól 13 helyett 10 alkotmánybíróval működik, a három megüresedett hely továbbra is betöltetlen marad. (TASR, ie)
http://ujszo.com/online/kozelet/2016/02/05/kiska-befutott-a-talaros-testuletnek

Nincsenek megjegyzések: