Translate

2016. február 23., kedd

"Bőrfejűekkel" és egy nénivel versenyez az MSZP a vasárnapi boltzár miatt a Választási Irodánál

Egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport fogadta Lukács Zoltánt, az MSZP alelnökét és társait kedd reggel az NVI épületénél, mikor azért érkeztek, hogy ismét beadja a párt a vasárnap boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A "bőrfejű" férfiak egy nénit kísértek el, aki szintén a kérdésben kíván beadvánnyal élni, de az NVI csak az első beadványt vizsgálhatja. A startpisztoly a Kúria ítélethirdetésekor dörren, ami után be lehet adni a kezdeményezéseket.

Lukács Zoltán a Klubrádió reggeli műsorfolyamában telefonon mondta el, hogy 15-20 "bőrfejű", Nagy-Magyarország jelképeket viselő csoport állta el kedd az NVI bejáratát az Alkotmány utcában. Korábban ismert volt, hogy a párt ma újra megpróbálja beadni a vasárnapi kötelező boltzárról szóló népszavazási javaslatát, erre készülhettek fel a férfiak, akik mind úgy nyilatkoztak, hogy ők is beadvánnyal kívánnak élni.

A népszavazási eljárásrend szerint amennyiben egy kérdésben több beadvány is érkezik, akkor a legelsővel kell foglalkoznia a bizottságnak, mely sokáig elhúzódhat. Korábban az MSZP népszavazási javaslatát egy értelmetlen kérdés előzte meg a boltzárról, így a párt kezdeményezését nem tárgyalta akkor az NVI. Lukács Zoltán és Nyakó István azért mentek már hajnalban, mert a Kúria várhatóan ma délelőtt hoz ítéletet a korábbi beadvánnyal kapcsolatban, így az ítélethirdetést követően már lehet élni új beadvánnyal - ezt az MSZP szerint állítólag 8 nappal előre jelezni kell az NVI-nél.

Tavaly az NVI elnöke, Pálffy Ilona az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy szűntessék meg a párhuzamosságot tiltó gyakorlatot, azaz egy témában, de több kérdésben újra lehessen párhuzamosan aláírásokat gyűjteni. A gyakrolat azonban azóta sem változott.

Az NVI sajtóosztálya részéről Listár Dániel nem kívánt nyilatkozni, arra kérte a sajtót, hogy mindenki tájékozódjon a helyszínen, ő nem tartózkodik az épületnél. Listár hozzátette, hogy nem valós az MSZP állítása, miszerint előre jelezni kell új népszavazási kérdés beadását.

Lukács szerint reggel patthelyzet alakult ki, az MTI helyszínen tartózkodó fotósát is inzultálták. A Népszava értesülése szerint 7 óra körül már bejutottak az épületbe az MSZP képviselői, nyomukban a "bőrfejűekkel". Az MSZP-s politikus a helyszínen azt mondta, hogy "a hatalom szélsőjobboldaliakat küldhetett az NVI elé".

Kollégánk jelentése szerint az előtérben egy idősebb hölgy ül, úgy tűnik, hogy őt kísérik a férfiak. Az előtérben van egy gombnyomásos blokkoló berendezés, amely megnyomásával lehet jelezni, hogy ki adta be az első népszavazási kezdeményezést. Nyakó Istvánt végül odaengedték a berendezéshez, azonban még nem adhatta le papírját, ugyanis meg kell várni a Kúria ítélethirdetését. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy Nyakó és Lukács az ítélet hirdetésekor versenyt futnak majd az előtérben a gombnyomásért a hölggyel, várhatóan reggel 9-kor dönt a Kúria.

A zavart az is fokozza, hogy a férfiak is azt állítják, hogy népszavazási kezdeményezést kívánnak leadni.

Az MSZP előző beadványát Simonné Gercsényi Gabriella előzte meg, ezt támadta meg a MSZP a Kúrián. Az MSZP mellett akkor beadvánnyal kívánt élni a Demokratikus Koalíció, a Liga Szakszervezet és a Vállalkozók Országos Szövetsége is. Az előtérben ülő idős hölgy senkinek nem kívánt nyilatkozni - erről az MSZP egy videót is közzétett Facebook oldalán.

Közben Gőgös Zoltán (MSZP) is megjelent az NVI épületénél. A 444 értesülése szerint Gőgös a földárverések miatt kíván új népszavazási kezdeményezéssel élni. Gőgös állítólag megkérdezte az ajtóban álló férfiaktól, hogy akarják-e a vasárnapi boltzárat. "Diétázunk" - mondta erre az egyik férfi.

Egy titkárságvezető kiment a várakozókhoz, és mindenkit arra kért, hogy ne akadályozzák majd egymást abban, hogy beadhassák a népszavazási kérdéseiket - ezt követően visszatért az irodájába. Rendőrök továbbra sincsenek a helyszínen.

A szurkolókat tömörítő FradiMob állásfoglalása szerint a helyszínen megjelent férfiak nem tartoznak a szurkolók közé, hanem a Kubatov Gáborhoz kötődő Fradi Security biztonsági cég alkalmazottai lehetnek. A biztonsági szolgálatról felelevenítik, hogy az embereik tisztították meg a tiltakozóktól a Fidesz pártszékházát, mikor azok az alkotmánymódosítás ellen tüntettek 2013-ban.

Meglőzték az MSZP-t a Kúria nyilvánosságra hozott döntését követően, egyelőre vitatott, hogy az idős hölgy, vagy valamelyik férfi adta be elsőként népszavazási kezdeményezését Nyakó Istvánék előtt.

A 444 szerint az egyik férfi adhatta le először beadványát, Nyakó útját állták társai. Az idős hölgy is le tudta adni népszavazási kezdeményezését, azonban ezt követően távozott a helyszínről, senkinek sem nyilatkozott.
http://hvg.hu/itthon/20160223_Borfejuek_alltak_el_az_MSZP_utjat_az_OVBnel#

2017. január 20.
A népszavazási botrányban érintett összes kopasz büntetett előéletű
http://hvg.hu/itthon/20170119_minden_a_nepszavazasi_botranyban_erintett_kopasz_buntetett_eloeletu
Valamennyi, a Nyakó Istvánt tavaly a Nemzeti Választási Iroda épületénél akadályozó férfi büntetett előéletű a rendőrségi nyomozati anyagok szerint - írja a 24.hu.

Csaknem egy éve történt, hogy kopasz férfiak egy csoportja megakadályozta az MSZP-s Nyakó Istvánt abban, hogy elsőként férjen oda az időbélyegzőhöz a Nemzeti Választási Iroda épületében, így elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. Helyette Erdősi Lászlóné kérdéseit fogadta be az NVI.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én közölte, hogy nyomozást rendelt el az ügyben választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Augusztusban azonban megszüntette az eljárást.

Nyakó István azonban novemberben pótmagánvád-indítványt adott be a bírósághoz, amely engedélyt adott arra, hogy a politikus és jogi képviselője betekintsen a nyomozati iratokba.

A 24.hu azt írja: Nyakóék ezekből azt olvasták ki, hogy az összes kopasz személyazonosságát és kapcsolatait feltérképezték a rendőrök, s kiderítették róluk, hogy valamennyien büntetett előéletűek.

Olyan is akad köztük, akit korábban fegyveres rablásért ítéltek el.

A 24.hu forrásai azt állítják, hogy a vizsgálatba bevonta az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentésében a tíz személy nevét tartalmazó lista mellett az a kifejezés áll: ők „akadályozták meg Nyakó Istvánt” a népszavazási kezdeményezés leadásában.

A hatóságok ennek ellenére sem tartották jogellenesnek a csoport Nyakó elleni akcióját.

Nincsenek megjegyzések: